Workshops Lokale Omroepdag 2017

Op zaterdag 7 oktober houdt Omroep Gelderland een speciale dag voor vrijwilligers van de Gelderse lokale omroepen. Je bent van harte welkom bij ons aan de Rosendaalseweg 704 in Arnhem tussen 09.00 uur en 18.00 uur. Kern van de dag zijn twee workshops (ochtend en middag) waar we onze kennis met jullie delen. Daarnaast is er tijd ingeruimd om elkaar te leren kennen en onze passie voor radio, televisie en internet uit te wisselen. Je hoeft alleen een goed humeur mee te brengen voor de rest zorgen wij. Zo kun je tussen 12.00 en 14.00 lunchen en is er vanaf 16.00 uur een aangeklede borrel.


Workshops

1. Presenteer met Jan de Hoop

Uniek kijkje in de studio tijdens de presentatie van De Hoop op Zaterdag met presentator Jan de Hoop. Je bent er gewoon live bij en Jan kennende zal er volop interactie zijn met “zijn gasten”.

2. De gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar zijn bij uitstek de gelegenheid voor de lokale en de regionale media om hun kerntaak waar te maken. Hoe zorg je dat je publiek goed is geïnformeerd zodat ze in staat zijn om te kiezen. Hoe bereik je jongeren die voor het eerst stemmen, de zgn. first-voters? Hoe komen alle politieke partijen aan hun trekken? Hoe organiseer je een debat? Omroep Gelderland heeft de waarheid niet in pacht, maar heeft wel de nodige ervaring opgedaan. Met verslaggever/redacteur Sandrina Hadderingh onderzoeken we onze mogelijkheden. Hoe zorg je dat internet, radio en televisie elkaar versterken? En hoe zouden lokale omroepen en Omroep Gelderland samen kunnen optrekken?

3. Editor blijft een vak

Vroeger werkte een editor nauw samen met de verslaggever en de cameraman. Nu is er de zelfdraaiende camjo-er en is er bij Omroep Gelderland één editor die tussen 14.00 en 17.00 uur alle journalisten die, die dag voor televisie bezig zijn probeert te ondersteunen. Marco van Diek en Daniel Schuurman werken al jaren bij de omroep. Marco vooral bij het editen van nieuwsonderwerpen, Daniel houdt zich meer met de vormgeving van de programma's bezig. Kijk mee op hun werkplek.

4. Facebook is de toekomst?

Is Facebook de toekomst of is FB al weer over zijn hoogtepunt heen? Voor Omroep Gelderland is het een belangrijke nieuwsdrager. Tachtig procent van ons bereik op het wereldwijde web komt via Facebook. Omroep Gelderland werkt sinds dit jaar met een social media-redactie. Wat doen ze, wat werkt (en wat werkt niet). Redacteuren van deze redactie laten het zien.

5. Camera - Camjo -Mojo

Jeroen Makel en Ruben van der Scheer staan al jaren met hun voeten in de nieuwsmodder. Dag in dag uit maken ze de nieuwsitems. Beiden zijn ook zeer geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Ze omarmden het camjo-draaien en verdiepen zich in de Mojo-technieken. Heb je straks aan je Iphone genoeg?

6. Wie, wat, waar, waarom en hoe.

De basis voor een correct nieuwsbericht, maar het schrijven van een teletekstbericht is hele andere koek dan een facebook-artikel componeren. Hoe teasend is je inleiding en hoe word je gevonden op internet? Online chef Jan Willem van der Hoogen en webredacteuren leggen het uit, oefenen en geven inzicht in de kliktoppers van Omroep Gelderland.

7. Radio is mijn ding.

Presentatoren Nieke Hotink en Frank van Dijk zijn de vaste waarden in de vroege ochtend en de namiddag. Beiden omarmen internet en kunnen niet meer zonder om dagelijks een lekkere uitzending te maken. Voor maar ook tijdens hun programma’s struinen ze het internet af, onderhouden via de app contacten met de luisteraars en zorgen voor een radioshow waar de luisteraar zich thuis voelt. In de radiostudio laten ze het in de praktijk zien.

8. TV-presentatie lekker makkelijk met de autocue

Sonja Booms en Erik van der Pol helpen je snel uit de droom. Het is een ambacht wat je in de vingers moet krijgen. Hoe is dat bij hen gegaan en in hoeverre bemoeien ze zich met de keuzes in het tv-nieuws? In de televisiestudio vertellen ze er over en natuurlijk is er gelegenheid om zelf te oefenen.

9. Live televisie

Verslaggever Annemieke Schakelaar weet alleen dat ze ´s avonds op televisie moet voor een live. Het onderwerpt dient zich pas op de dag zelf aan. Wat kun je voorbereiden, wat kun je beïnvloeden en wat als er een kink in de kabel komt? Veel voorbeelden en oefenen met de camera.

10. Ridder Rene

Historie is suf en er is geen televisie van te maken. Zeg dat niet tegen Rene Arendsen. Samen met Bas Steeman zette hij het afgelopen jaren een ijzersterk merk neer: De ridders van Gelre. Hoe maak je jezelf tot een merk en hoe houd je de kwaliteit van dat merk hoog? Ridder Rene vertelt en laat zien.

11. Alleen in de regio

Onze zeven regio-verslaggevers zien we zelden meer op de Rosendaalseweg. Zij zijn altijd onderweg en hebben alles bij zich om internet, radio en televisie te maken. Hun agenda en werktijden bepalen ze zelf. Een droombaan of 80 uur werken voor een hongerloon? Hoor het uit eerste hand en praat mee of multimediaal het toverwoord is of dat het de kwaliteit van de nieuwsitems aantast.