Workshops Lokale Omroepdag 2019

Op zaterdag 2 november houdt Omroep Gelderland weer een speciale dag voor vrijwilligers van de Gelderse lokale omroepen. Je bent van harte welkom bij ons aan de Rosendaalseweg 704 in Arnhem tussen 09.15 uur en 17.00 uur! De dag is opgedeeld in twee workshops. En natuurlijk is er tijd om elkaar te leren kennen en onze passie voor radio, televisie en internet uit te wisselen. Je hoeft alleen een goed humeur mee te brengen, voor de rest zorgen wij. Hieronder staan de workshops die je kunt volgen, lees ze door en aanmelden maarrr!

Workshops

1. Verhalen over de oorlog

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Er zijn al veel verhalen over de oorlog gebracht, maar er zijn er ook een hoop nog niet verteld. In de Workshop verhalen over de oorlog vertelt Ron Harmsen over het belang van de verhalen die nog niet verteld zijn. Welke verhalen (zowel tekst als video) doen het goed en hoe zorg je ervoor dat ze goed online worden weggezet?

2. De meerwaarde van social media

Social media is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Maar het online wegzetten van artikelen en videos is andere koek als je maximaal effect wil. Het mooie is van social media dat je er als omroep veel bereik mee kan creëren, maar ook verhalen uit het publiek halen. Nelleke Arnout van de communityredactie geeft tips en tricks over Facebook en Instagram.

3. (VOL) MOJO

Je kan tegenwoordig op pad gaan met een grote camera, maar de meeste telefoons geven ook uitstekend beeld. En dus kan je ook met je mobiel items maken. MOJO = mobiele journalistiek. Hoe maak je nou een goed gedraaid en begrijpelijk item via de telefoon?

4. (VOL) Radiopresentatie

Stemgebruik op de radio. Presentatoren Nieke Hoitink en André Kuipers zijn de vaste waarden in de vroege ochtend en de namiddag. Maar wat te doen als je een kikker in de keel hebt? Hoe zorg je ervoor dat je rustig en betrouwbaar klinkt, maar niet monotoon? En hoe zorg je ervoor dat je niet te hoog in je stem zit? André en Nieke geven tips en tricks.

5. Berichten schrijven

Elke dag verschijnen er veel artikelen op de website van Omroep Gelderland, maar waarom zijn berichten geschreven zoals ze zijn? Jesper Stoffelen en Freke Remmers leren je de fijne kneepjes van het schrijven aan de hand van tips en tricks.

6. (VOL) TV Presentatie

Het is een lastig ambacht: presenteren voor televisie. Hoe is dat bij Sonja Booms en Erik van der Pol gegaan? En in hoeverre bemoeien ze zich met de verschillende keuzes in het journaal? In de televisiestudio vertellen ze erover en natuurlijk is er gelegenheid om zelf een paar keer te oefenen.

7. (VOL) Verslaggeving

Vera Eisink & Marc Loeven zijn dagelijks op pad als verslaggever. Ze beginnen vaak rond 06:00 's ochtends! Ze maken televisie, radio en zorgen voor online content. En dat allemaal in een paar uur, want de werkdruk is hoog met veel deadlines. Hoe zorgen ze ervoor dat alle content op tijd af is en wat moeten ze tijdens een dienst allemaal doen?

8. (VOL) Monteren kan je leren

Vroeger werkte een editor nauw samen met de verslaggever en de cameraman. Nu is er de zelfdraaiende camjo-er en is er bij Omroep Gelderland één editor die tussen 14.00 en 17.00 uur alle journalisten die, die dag voor televisie bezig zijn probeert te ondersteunen. Marco van Diek werkt al jaren bij de omroep en edit veel van onze nieuwsonderwerpen. Kijk mee op zijn werkplek.

9. Sportverslag

Sander Maassen van den Brink is (sport)verslaggever bij Omroep Gelderland. Hij maakt voor de wedstrijd de voorbeschouwing, tijdens het liveblog en na de nabeschouwing. Maar hoe zorg je ervoor dat je als journalist gezonde relaties met de spelers kan houden terwijl je soms ook kritische vragen moet stellen. En waar haal je alle info vandaan? Een kijkje in de wereld van de sportjournalistiek.

10. (VOL) Nieuwslezen (radio)

Het is moeilijker dan je denkt: nieuwslezen op de radio. Het is niet alleen maar saai oplezen van tekst, stemgebruik is cruciaal. Hoe zorg je ervoor dat de luisteraar geboeid blijft? Met nieuwslezer Regina Eggink oefen je het lezen van een bulletin en geeft ze tips & tricks.