Workshops Lokale Omroepdag 2018

Op zaterdag 3 november houdt Omroep Gelderland een speciale dag voor vrijwilligers van de Gelderse lokale omroepen. Je bent van harte welkom bij ons aan de Rosendaalseweg 704 in Arnhem tussen 09.00 uur en 17.00 uur! De dag is opgedeeld in drie workshop. En natuurlijk is er tijd om elkaar te leren kennen en onze passie voor radio, televisie en internet uit te wisselen. Je hoeft alleen een goed humeur mee te brengen, voor de rest zorgen wij. Hieronder staan de workshops die je kan volgen, lees ze door en aanmelden maar! 

Workshops

1. (VOL) De Hoop op zaterdag 

Een kijkje in de keuken van De Hoop op Zaterdag met presentator Jan de Hoop op Zaterdag met presentator Jan de Hoop. Live tijdens de Gelderse Top 100 met gasten en artiesten. 

2. (VOL) TV Presentatie 

Het is een ambacht wat je in de vingers moet krijgen: presenteren voor televisie. Hoe is dat bij hen gegaan en in hoeverre bemoeien ze zich met de keuzes in het tv-nieuws? In de televisiestudio vertellen ze erover en natuurlijk is er gelegenheid om zelf te oefenen (met Sonja Booms en Erik van der Pol). 

3. MOJO

Je kan tegenwoordig op pad gaan met een grote camera, maar de meeste telefoons geven ook uitstekend beeld. En dus kan je ook met je mobiel items maken. Mobiele journalistiek. Hoe maak je nou een goed gedraaid en begrijpelijk item via de telefoon? 

4. Online heeft de toekomst 

Online content heeft de toekomst. Via de nieuwe social mediaplatformen is de site te bereiken. Maar het online wegzetten van artikelen is andere koek als je maximaal effect wil. De communityredactie geeft tips en tricks over Facebook en Instagram. 

5. (VOL) Radiopresentatie 

Stemgebruik op de radio. Presentatoren Nieke Hoitink en André Kuipers zijn de vaste waarden in de vroege ochtend en de namiddag. Maar wat te doen als je een kikker in de keel hebt? Hoe zorg je ervoor dat je rustig en betrouwbaar klinkt, maar niet monotoon? En hoe zorg je ervoor dat je niet te hoog in je stem zit? André en Nieke geven tips en tricks. 

6. Basisvaardigheden en Journalistiek (via OLON) 

Hoor en Wederhoor, de 5 W's... Het zijn journalistieke basisbegrippen waar de meeste lokale omroepmedewerkers wel van gehoord hebben, maar ook vaak niet precies van weten hoe ze in de praktijk toegepast worden. Deze basisvaardigheden worden uitgelegd in een e-learning die de NLPO heeft laten ontwikkelen voor omroepmedewerkers en die gratis te volgen is. 

De e-learning is ontwikkeld door Carmen Fernald en Mireille van der Werff. Mireille is een ervaren journalist en trainer, zij is lid van het jurysecretariaat van de Lokale Omroep Awards en zet zich al jaren in voor de inhoudelijke kwaliteitsverbetering van de lokale omroepen. In deze workshop legt ze uit hoe de e-learning werkt en hoe je daar als omroepmedewerker kosteloos gebruik van kan maken. 

7. (VOL) Nieuwslezen (radio/bulletin) 

Het is moeilijker dan je denkt: nieuwslezen op de radio. Het is niet alleen maar saai oplezen van tekst, stemgebruik is cruciaal. Hoe zorg je ervoor dat de luisteraar geboeid blijft? Nieuwslezer Regina Eggink oefent het lezen van een bulletin met je en geeft tips & tricks. 

8. CAMJO 

Ruben van der Scheer staat al jaren met zijn voeten in de nieuwsmodder. Dag in dag uit maakt hij nieuwsitems. En dat vaak zonder cameraman. Maar zonder cameraman op pad gaan, is dat wel te doen? Wat komt er allemaal bij kijken en wat neem je mee? 

9. Verslag+

Vera Eisink is dagelijks op pad als verslaggeefster. Naast het maken van reportages voor radio en televisie omarmt ze ook het bereik van social media. Daarom maakt ze voor de Omroep Instastories, tweet extra berichten en maakt ze speciale video's voor social media. Maar hoe zorg je voor de beste exposure voor je items? En hoe maak je goede content speciaal voor social media naast het maken van een reportage? 

10. Lokale onderzoeksjournalistiek 

Hoe maak je de wat zwaardere en complexe onderwerpen aantrekkelijk voor je publiek? Hoe ga je met bronnen en relaties om? Wat gebeurt er gedurende een proces en waar kun je tegenaan lopen? Vragen waar je antwoord op krijgt van onderzoeksjournalistie Judith Spanjers. Een klein moment kan uiteindelijk leiden tot een groot onderzoek. 

11. (VOL) Gemeenteraadspolitiek 

Elke lokale omroep heeft er wel mee te maken, de gemeenteraadsjournalistiek. Een belangrijke bron van eventueel nieuws. Maar hoe maak je nieuws uit de gemeenteraad interessant voor je publiek? Hoe onderhoud je een relatie met een gemeenteraadslid en wat doe je wel / niet off the record