Nieuws

Bang een heup te breken? Doe een airbag om je middel

Bang een heup te breken? Doe een airbag om je middel
Ze zitten al jaren in auto's.
ARNHEM - Ze zitten al jaren in auto's.
Airbags. En die redden levens. En dus zouden ze ook letsel kunnen voorkomen bij bijvoorbeeld wandelaars. Een gebroken heup is een groot probleem bij ouderen.
Vooral hoogbejaarden lopen het risico te overlijden, vaak aan complicaties na een val. Een bedrijf in Den Haag werkt nu aan de ontwikkeling van een airbag voor de heup. Filippo van Hellenberg Hubar van Wolk legde op Radio Gelderland het principe uit van de heupairbag.

ANBO

Ouderenbond ANBO vraagt zich af of de animo voor de heupairbag is gepeild. Directeur Liane den Haan zegt: 'Het heeft iets hilarisch, maar wij kunnen ons voorstellen dat senioren die onzeker zijn geworden omdat ze nogal makkelijk vallen, hiermee 'een steuntje in de rug krijgen'. Dat ze zich met een heupairbag zekerder voelen en gewoon mobiel kunnen blijven.'
Den Haan wijst erop dat er trainingen en zogenoemde valpoli's zijn om valongelukken te voorkomen. 'Veel valpartijen ontstaan door slecht zicht, verkeerd medicijngebruik, verkeerd schoeisel, hartritmestoornissen of een huis dat niet goed is aangepast. Ook daar is veel te halen om valongelukken te voorkomen.'

Sluipmoordenaar

Valongelukken zijn een sluipmoordenaar voor ouderen. Jaarlijks overlijden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo'n 2.800 senioren, vooral 80-plussers. Het gaat dan om mensen die direct na hun val omkomen of binnen 30 dagen aan de gevolgen daarvan overlijden. Jaarlijks belanden ook circa 44.000 slachtoffers in het ziekenhuis en circa 84.000 personen op de spoedeisende hulp.
Wilt u weten hoe de heupairbag werkt? Via deze link vindt u een animatiefilmpje.
Foto: screenshot www.wolkcompany.com