Nieuws

Duizenden bij historische opening brug Nijmegen

NIJMEGEN - Eindelijk is het dan zover.
De nieuwe stadsburg De Oversteek over de Waal in Nijmegen is geopend. Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division openden De Oversteek. De nieuwe brug ligt op de plek waar deze veteranen bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in canvasbootjes. De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden, was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers.

Duizenden toeschouwers

Even na zessen konden de duizenden toeschouwers zien hoe de 48 straatlampen op de brug een voor een aangingen. En dus mag iedereen voor de eerste keer over de brug wandelen. Zondag overdag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf zondagavond over de brug rijden. Voor livebeelden van de brug kijk hier:
Time lapse opening De Oversteek:

Groot feest

Nijmegen pakt dit weekend groot uit met de opening van De Oversteek. Daarbij treedt onder meer een gelegenheidsorkest van 350 muzikanten op. Het feestelijk programma begon om 15.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Onder de bogen van de brug op het Vasimterrein kan het publiek kijken en luisteren naar optredens van Nijmeegse bands, artiesten en koren. 

Gelegenheidsorkest

Het feest startte 's middags met het spectaculaire gelegenheidsorkest dat wordt gevormd door zo’n 350 blazers en slagwerkers. De muzikanten van dit gelegenheidsorkest spelen allen bij een Nijmeegse harmonie of fanfare. Het initiatief voor dit optreden is genomen door de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. Ook zijn er optredens door Popkoor Switch, De Doemaarwatjes, een gelegenheidskoor bestaande uit Het Nijmeegs Mannenkoor en het NonKozakkenkoor en de Clemens van de Ven Band. Na afloop van het officiële deel zijn er optredens van de coverband Mr. Orange en  DJ Marc Simz met de Stereo Stars. Drumfanfare Michael vervult een rol in het officiële gedeelte.

48 gesneuvelde soldaten; 48 straatlampen

De 48 soldaten die bij de actie werden gedood, worden herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. Bij de opening zijn nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

Brug zorgt voor minder files

De Oversteek verbindt het nieuwe stadsdeel Waalsprong met het westelijk deel van de stad. De nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige brug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De Oversteek

Met 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen. Thea van den Heuvel fotografeerde vijf jaar lang de bouw: