Nieuws

Koe uit Elst jaagt op weer een prijs

ELST - In de stal bij familie Neerincx in Elst staat een koe met een flinke prijzenkast.
Aurora is de beste koe van het land en ze mag dit weekend deze titel verdedigen bij de Nationale Vleesvee Manifestatie in de IJsselhallen in Zwolle. Aurora is een vleeskoe van het Zuid-Franse ras Blonde d'Aquitaine. Volgens LTO-bestuurslid Jos Bolk is het bijzonder, omdat koe Aurora maar liefst vier titels op haar naam heeft staan. Als ze haar titel prolongeert, dan is het de eerste koe die dat lukt.

Topkalfje verkocht

Aurora is zo'n goede rasvleeskoe dat haar nakomelingen goed verkopen. Zo verkocht de familie onlangs een stiertje aan een fokker in Denemarken

Spanning

De spanning loopt hoog op in de stal in Elst. Boerin Marjan Neerincx hoopt dat vleeskoe Aurora weer in de prijzen valt. Aurora behaalde de titels 'best Nederlands gefokt', 'beste van de oudere koeien', 'beste vleestype' en 'beste zoogstel'. In al deze catogorieën doet de koe weer mee.

Tutten met de koe

Koeien van het ras Blonde d'Aquitaine hebben een tarwekleur en de haren van de koe worden met een haartrimmer zeer kort geschoren. Ook wordt een speciale koeienshampoo gebruikt. De staart wordt ingevlochten, zodat er een mooie slag in de staartharen valt. Horens worden met schuurpapier licht opgepoetst.

Prijzenkast gaat in vlammen op

In 2010 is de koeienprijzenkast van de familie Neerincx in Elst in vlammen opgegaan. Er ontstond een brand in de boerderij door vermoedelijk een defect in de verwarmingsketel. Aurora kwam pas na de brand, dus haar prijzen schitteren nog steeds in de kast.