Header van Vrij

VRIJ

Het nieuwe project VRIJ is van start. Tijdens dit project staat de vrijheid voor jongeren centraal. Wat is vrijheid precies? En wat betekent het voor hen? In de verschillende (online) programma's ontdekken we de connectie van jongeren met vrijheid. Ze ervaren hoe het is als vrijheid wordt ontnomen, delen hun persoonlijke verhalen en gaan in discussie met Maarten van Rossem. 

Het project Vrijheid is opgericht in samenwerking met het VFonds en de Provincie Gelderland.
De herdenkingen en vieringen zijn live te volgen via TV Gelderland, YouTube en het Facebookkanaal van Omroep Gelderland en VRIJ.

4 mei | Herdenking Loenen & exclusieve voorstelling Jij maakt het verschil
Op herdenkingsdag staan we stil bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

- 13.30 uur: jaarlijkse herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen
- 17.20 uur: In Ereveld vol verhalen krijgen de slachtoffers die begraven liggen op het Nationaal Ereveld in Loenen voor even weer een gezicht.
- 19.55 uur: Nationale dodenherdenking vanaf de Dam in Amsterdam.
- 21.20 uur: Vrijheid: Jij maakt het verschil! is een groots spektakel waarin bekende Nederlanders zich inzetten voor vrijheid en je vrij voelen. Bekende namen die meedoen zijn onder andere Ruben Hein, Ellen te Damme en Loiza Lamers.
- 23.45 uur: Bevrijdingsvuur in Wageningen. Livestream vanaf het 5 Mei Plein in Wageningen, waar het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken.

5 mei | Nationale herdenking & Muzikale tour van de Vrijheid
Op Bevrijdingsdag vieren we dat we al 76 jaar lang in vrijheid mogen leven.

- 12.00 uur: Nationale herdenking van de Capitulaties in 1945: een internationaal herdenkingsmoment voor alle veteranen die op Nederlandse bodem voor onze vrijheid hebben gevochten in aanwezigheid van acht militaire attachées.
- 16.00 uur: In de Muzikale Tour van de Vrijheid gaan muziekmakers en verhalenvertellers langs een aantal iconische plekken, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.
- 17.25 uur: VRIJ, een special waarin de hoogtepunten van 4 en 5 mei worden samengevat.

27 maart t/m 1 mei | De Koepel van Vrijheid
iedere zaterdag vanaf 10.00 uur op YouTube en om 17.20 uur op TV Gelderland

Zes jongeren gaan de uitdaging aan en laten zich 72 uur lang opsluiten in de Koepelgevangenis in Arnhem. Zij ervaren hoe het is om geen toegang meer te hebben tot social media of ieder ander contact met de buitenwereld.

12 april t/m 3 mei | Vrij normaal... met Maarten van Rossem
iedere maandag om 17.25 uur

Maarten van Rossem geeft speciaal aan jongeren college omtrent vrijheid en wakkert de discussie aan: welke betekenis heeft vrijheid voor hen?

vanaf 24 april | Vrijheid is niet vanzelfsprekend
wekelijks te zien via YouTubeFacebook en Instagram

10 jongeren met een bijzonder verhaal worden geportretteerd. Allemaal hebben ze hun eigen, unieke verhaal met betrekking tot vrijheid.