Verborgen museumschatten

In 'Verbogen Museumschatten' duikt presentator Alberto Radstake in de depots, archieven, kluizen en kelders van zestien Gelderse musea. En bekijkt natuurlijk ook de musea zelf. Alberto gaat op zoek naar Verborgen Museumschatten; museumstukken die zelden of nooit aan het publiek worden getoond. En natuurlijk horen daar mooie verhalen bij! Want waarom blijft zo'n bijzonder museumstuk steeds achter slot en grendel?

Van 31 augustus t/m 14 december 2017, elke donderdag na UIT met Esther, om 17.40 uur (ieder uur herhaald)

Aflevering 1 (31 augustus 2017) Museum Arnhem
Presentator Alberto Radstake wil dolgraag een kijkje nemen in de vele depots van het Arnhem Museum, maar de Verborgen Museumschatten blijken toch steeds weer ergens anders op te duiken dan dat hij gedacht had…

Aflevering 2 (7 september 2017) Museum Hagendoorns Plaatse
Alberto Radstake ondervindt in Museum Hagendoorns Plaatse hoe het boerenleven in de vorige eeuw eruit zag. En dat was afzien soms! Daar kan Alberto nu over meepraten. En weet jij wat een eekklopper en een bosbessenkam is?

Aflevering 3 (14 september 2017) Museum het Pakhuis Ermelo
Een Romeins marskamp dat ruim 1800 jaar geleden in de buurt van Ermelo heeft gelegen staat centraal in dit museum. Maar presentator Alberto Radstake gaat zich niet alleen verkleden als Romeinse soldaat, hij doet in het depot ook allerlei bijzondere ontdekkingen uit andere vervlogen tijden.

Aflevering 4 (21 september 2017) CODA Museum
Deze week is Presentator Alberto Radstake in een prachtig museum voor moderne en hedendaagse kunst in Apeldoorn dat zich heel eigenzinnig toelegt op enerzijds kunst gemaakt van papier en anderzijds sieraden. Ook in het depot kan Alberto zich vergapen aan de meest bijzondere Verborgen Museumschatten, zoals een halssieraad in de vorm van een wurgslang, gemaakt van titanium.

Aflevering 5 (28 september 2017) Museum de Casteelse Poort
Museum de Casteelse Poort staat vooral in het teken van de Tweede Wereldoorlog, maar blijkt in het depot ook een kleine collectie moderne en hedendaagse kunst te hebben. En ken je Louis Raemaekers? Vrijwel onbekend in Nederland, maar hij was een van de weinige privépersonen die de loop van de Eerste Wereldoorlog heeft beïnvloed… En dat is nogal wat!

Aflevering 6 (5 oktober 2017) Slot Loevestein
Slot Loevestein is eigenlijk een Verborgen Museumschat op zich. Niet veel Nederlanders kennen de vele verhalen uit het 650-jarig bestaan van dit prachtige slotkasteel dat veelal dienst deed als een militaire basis en als gevangenis. En het is de vraag hoe Alberto Radstake uit de kist komt… Uit de boekenkist van Hugo de Groot wel te verstaan, die kent iedereen natuurlijk.

Aflevering 7 (12 oktober 2017) Flipje- en Streekmuseum Tiel
Welke directeur van een museum kan nu zeggen dat ze zelf een Romeinse sleutel heeft opgegraven die waarschijnlijk uniek is in de hele wereld? In het Flipje- en Streekmuseum Tiel is deze sleutel te bewonderen. Maar presentator Alberto Radstake doet ook nog een lugubere vondst onder de grote maquette. Wat deden drie vermoorde naakte mannen in de tuin van de bisschop? CSI Tiel!

Aflevering 8 (19 oktober 2017) Noord Veluws Museum
In het Noord-Veluws Museum is er aandacht voor de kunstschilders die in de periode 1870-1950 in Nunspeet en omgeving neerstreken. Prachtige schilderkunst, waarvan Alberto één van de inspiratiebronnen ontdekt in het bos… Want lang niet altijd liggen de Verborgen Museumschatten in een depot.

Aflevering 9 (26 oktober 2017) Museum Nijkerk
Niet veel mensen weten dat er in Nederland in de 17de eeuw tabak werd geteeld… En wel in Nijkerk! Presentator Alberto Radstake neemt een kijkje in Museum Nijkerk. Hij leert over de twist tussen de bisschop van Utrecht en de hertog van Gelre, maar mag ook de verborgen museumschatten zien, die normaal niet aan het publiek worden getoond. Waaronder twee zeer oude aquarellen met een unieke tekst eronder.

Aflevering 10 (2 november 2017) Voerman Museum
Het Voerman museum in Hattem gaat natuurlijk over vader en zoon Voerman, maar er is veel meer te ontdekken: in een geheime kast en op zolder blijken voorwerpen te liggen waarvan voorheen onbekend was, wat de functie ervan was. Maar van een enorm geweer is dat sinds kort bekend…

Aflevering 11 (9 november 2017) Stadsmuseum Doetinchem
De architectuur van dit museum is al een verborgen museumschat op zich, maar Alberto ontdekt nog veel meer in Stadsmuseum Doetinchem. “Gekkigheid in een stolpje” en prachtige aquarellen van Chris Le Roy.

Aflevering 12 (16 november 2017) Stadsmuseum Zaltbommel
Het waren vroeger roerige tijden in Zaltbommel. Maarten van Rossum (Nee, niet die, dat is Maarten van Rossem…) was een 16de eeuwse, net zo beruchte als succesvolle veldheer, en die liet het Stadskasteel bouwen. In het depot ontdekt Alberto deze week echter veel oudere museumschatten uit de Romeinse tijd, alsook objecten van recentere datum (en uit Zaltbommel zelf).

Aflevering 13 (23 november 2017) Natuurmuseum De Bastei
Een hele bijzondere aflevering, want Alberto mag alvast een kijkje nemen in het gloednieuwe Natuur en Cultuurhistorisch Centrum De Bastei in Nijmegen. En voelt zich een soort Indiana Jones! In het depot duiken vooral unieke en opmerkelijke dieren op, met soms smeuïge verhalen.

Aflevering 14 (30 november 2017) Tegelmuseum
Opvallend weinig tegelwijsheden in het Tegelmuseum in Otterloo. Wel veel prachtige tegeltableaus uitgevoerd in uiteenlopende technieken. Alberto Radstake mag natuurlijk ook rondneuzen in het depot, en komt daar zulke grote tegeltableaus tegen dat ze niet eens in het museum passen. Maar mooi zijn ze wel!

Aflevering 15 (7 december 2017) Museum Nairac

Aflevering 16 (14 december 2017) Afrika Museum