Van Gelders Grijs

In Van Gelders Grijs praat presentator Jochem van Gelder met bekende en onbekende ouderen uit alle hoeken van de provincie over hoe het is om ouder te worden en oud te zijn. Wat doe je als je gedachten jong blijven, maar je haren grijs worden?

Jochem van Gelder komt uit Beneden-Leeuwen en is onder andere bekend van het programma Praatjesmakers van de NCRV dat hij tien jaar lang presenteerde. Daarin sprak hij met kinderen over alledaagse, maar ook bijzondere onderwerpen. Op deze wijze staan nu de Gelderse ouderen centraal.

Van Gelders Grijs wordt opgenomen in verschillende Gelderse zorginstellingen. De eerste opnamen zijn in Velp, Elst en Duiven, maar ook Silvolde en Epe komen aan bod. Jochem gaat daar in gesprek met een aantal bewoners en dat gaat over zeer uiteenlopende onderwerpen: wat houdt hen bezig, wat willen ze nog bereiken, hoe belangrijk is je uiterlijk, hoe kijk je aan tegen geloof, dood, liefde en de regio waar je woont?

In iedere uitzending speelt Jochem de Ken-je-kleinkind-quiz. Hij verrast een bewoner met uitspraken van zijn of haar kleinkinderen. Wat vinden zij van hun oma en hoe goed kennen ze elkaar? Dat levert zeer verrassende reacties op!

Een ander vast onderdeel is een portret van een bekende 65+ Gelderlander. Jochem gaat bij hen op bezoek om te kijken hoe het met hen gaat, waar ze mee bezig zijn, hoe zij het ouder worden ervaren. Kortom, hoe is het nu met...? Want hoe is het nu met de Arnhemse actrice Margreet Blanken die tussen '88 en '94 meedeed aan de populaire serie Medisch Centrum West, net 77 geworden. Of Nederlands bekendste schoenontwerper: Jan Janssen uit Nijmegen, ook net 77 geworden.

Van Gelders Grijs is vanaf 4 september te zien bij Omroep Gelderland, iedere dinsdag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald).