thumbnail
Spel om de troon

Ridders van Gelre

Uitzending van maandag 27 november 2017 om 17:20

Meer info: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Views 2907
Delen

Hertog Adolf greep de macht door zijn vader Arnoud gevangen te nemen. Kinderen van basisschool Petrus Canisius in Nijmegen leren daarover in het verhaal van Marieke van Nimwegen.

Hertog Adolf won van de hertog van Kleef tijdens de Slag bij Straelen, vlakbij Venlo in 1468. Adolf liet in Straelen een Klooster stichten.

Heleen Weijgers werkt in de Sint Stevenskerk, waar het graf van Catharina van Bourbon, hertogin van Gelre, ligt.

Karel de Stoute, de Hertog van Bourgondië, wilde Gelre veroveren. Kris Brussen vertelt dat hij Hertog Adolf gevangennam in het kasteel van Kortrijk.

De oude hertog Arnoud was boos en onterfde zijn zoon Adolf. Karel de Stoute werd zijn opvolger. De Bourgonjetoren in Zutphen was gebouwd om soldaten van Karel de Stoute tegen te houden.

Toen Arnoud overleed, veroverde Karel de Stoute Gelre. Karel van Gelre werd als zesjarig jongetje meegenomen naar het Bourgondische hof.

Het 's-Gravenhof en de Burgerzaal van Zutphen waren gebouwd toen de Gelderse economie niet meer zo goed draaide. Gelre kon zijn onafhankelijkheid niet meer betalen.

Toen Karel de Stoute onverwachts stierf, kwam Adolf vrij. Voor hij kon terugkeren stierf hij tijdens een slag bij Doornik. Daar kreeg hij een praalgraf in de kathedraal (Unesco Werelderfgoed).

Na de dood van Karel de Stoute zette zijn dochter de oorlog tegen Gelre voort. De jonge hertog Karel van Gelre was de laatste hoop voor het onafhankelijke hertogdom Gelre.

Programmapagina