thumbnail
Gelre’s Glorie (deel I)

Ridders van Gelre

Uitzending van maandag 23 oktober 2017 om 17:20

Meer info: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Views 3839
Delen

Bas en René gaan vanuit de kerker van kasteel Montfort verder met hun onderzoek naar het leven van hertog Reinoud II.

Oud-burgemeester Hermen Overweg is trots op het Hanzeverleden van Doesburg. Tijdens de Doesburgse Hanzedagen worden deze tijden herleefd. Roy Kappert werkt in het oudste café van Nederland: De Waag.

De handel maakte Reinoud II rijk en machtig. Fred van Kan heeft in het Gelders Archief de verheffingsakte waarmee Gelre officieel een hertogdom werd.

Jeroen Benders noemt de Hanze een geleidelijk gegroeid verbond van steden vanaf de dertiende eeuw. Harderwijk en Zutphen hadden samen een “vitte” (kleine handelskolonie) in Skåne, zuid Zweden.

De hertogen verbleven regelmatig in kasteel Rosendael. De kastelen van de hertogen lagen op één dag reizen van elkaar. Ridderdeskundige Bart Koenen gaat paardrijden met René bij Manege Mansour.

Gerdien Morren is stadsgids in Harderwijk, een handelsstad bij uitstek. In de kelders van het casino zaten in de Hanzetijd herbergen voor de handelaren.

Op de Engelanderholt werd eeuwenlang rechtgesproken. Gemeentearcheoloog Masja Parlevliet vertelt dat er geen consensus bestaat over de herkomst van de naam.

Na het plotseling overlijden van hertog Reinoud brak er strijd los tussen zijn twee zonen. De twist tussen de broeders staat bekend als de Bronckhorster en Heeckerense Twisten.

Programmapagina