thumbnail
Het sprookjeshuwelijk

Ridders van Gelre

Uitzending van maandag 2 oktober 2017 om 17:20

Meer info: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Delen

De Ridders zoeken op de markt in Arnhem stoffen om de oude Gelderse vlag te maken. Ze zoeken uit waar de oude Gelderse vlag heeft gewapperd en ontdekken hoe de provincie Gelderland aan haar merkwaardige vorm komt.

Wim Veerman vertelt dat de Gelderse arm richting het westen te danken is aan het graafschap Teisterbant. De voetbalvereniging De Teisterbanders in Kerk-Avezaath draagt nog steeds de naam van het graafschap.

Edwin Zweers woont in het oude graafschap Hamaland, dat later deel is geworden van het hertogdom Gelre. In ’s-Heerenberg staat een motteheuvel van duizend jaar oud, uit de tijd van het graafschap Hamaland.

Vanuit Geldern breidden de graven en hertogen van Gelre hun gebied steeds verder uit. Dolly Verhoeven laat met behulp van een puzzel zien hoe de grenzen van het hertogdom geleidelijk vorm kregen.

De Achterhoek kwam bij Gelre door een huwelijk tussen Graaf Gerard II van Gelre en gravin Ermengard van Zutphen. Willeke Schuurman vertelt dat het huwelijk van het millennium in de Walburgiskerk plaatsvond.

De zoon van Gerard II en Ermengard, Hendrik I, was de eerste graaf van Gelre en Zutphen. Hij ligt begraven in een Duits klooster, in Kamp-Lintfort. Gerd Halmanns vertelt dat niemand weet waar het graf is.

Graaf Otto de Eerste gaf Zutphen stadsrechten. In het museum Hof van Heeckeren laat Michel Groothedde de stadsbrief uit 1190 zien. Onder andere de donderdagmarkt wordt daar al in genoemd.

Graaf Gerard IV gaf Roermond stadsrechten. Gerard en zijn vrouw Margareta van Brabant kregen een prachtig praalgraf in de Munsterkerk. Roermond en Zutphen waren de Gelderse moedersteden.

Otto de Tweede stichtte tientallen steden in Gelre. Langzaam maar zeker ontstond er aan de oevers van de Maas, de Rijn en de IJssel een machtig land met sterke steden en rijke vorsten.

Programmapagina