thumbnail
De draak van Gelre

Ridders van Gelre

Uitzending van maandag 25 september 2017 om 17:20

Meer info: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Delen

De bezoekers van de markt in Arnhem voelen zich Gelders. De meesten (her)kennen hertog Karel van Gelre.

Anneke van der Griend neemt de Ridders mee naar de grafkelders van de Eusebiuskerk, waar zich de beenderen en het hart van hertog Karel van Gelre bevinden.

De geest van hertog Karel geeft de Ridders een heilige opdracht. Zij moeten het verhaal over het Hertogdom Gelre gaan vertellen. Maar eerst ontvangen de Ridders een officiële ridderslag.

Gery Groot Zwaaftink vertelt op de markt in Lochem over de legende van de Gelderse draak. Gelderland heeft daar zijn naam aan te danken.

In Geldern (Duitsland) zijn ze trots om Gelders te zijn. Gerd Halmanns vertelt dat er eigenlijk twee Gelderlanden zijn: in Nederland en in Duitsland.

In Kevealer (Duitsland) staat een Gelders Museum. Herrn Steeger vertelt dat de Duitse regio Niederrhein in de middeleeuwen onderdeel was van het Hertogdom Gelre.

Geldern hoort sinds de Tweede Wereldoorlog bij de Kreis Kleef. Veel inwoners van Geldern laten toch GEL op het kenteken van hun auto zetten, in plaats van KLE.

Dolly Verhoeven vertelt dat ongeveer duizend jaar geleden ene Gerard Flamenses vanuit Vlaanderen naar Wassenberg vluchtte. Zijn kleinzoon, Gerard de Lange, was de eerste graaf die zich van Gelre noemde.

Vanuit Wassenberg en Geldern bouwden de graven van Gelre hun macht langzaam uit. Zij legden de kiem voor het hertogdom Gelre.

Programmapagina