Onze Veluwe is één van de populairste vakantiebestemmingen van Nederland, hoe is dat zo gekomen en gebleven en hoe gaan de inwoners van de Veluwe daarmee om? Een serie portretten en verhalen over bewoners, ondernemers en toeristen op de Veluwe met één centrale vraag; Wat is de invloed van het toerisme op onze Veluwe?

We gaan mee met boswachter Lennard Jasper en bezoeken zijn favoriete plek op de Veluwe. We zoeken uit waarom er steeds meer Chinezen naar de Veluwe komen en vaste gast Cor Vermeer zag de Veluwe in 50 jaar tijd enorm veranderen. Hoe blij zijn de supermarkten in de kleine dorpjes met de toerist en waar is de stilte gebleven? Hoe zit het met de winkeliers op zondag in Elburg en is er nog plek voor de boer op de toeristische Veluwe?

Programmapagina

Volgende uitzending

21 november om 17:20

Cor Vermeer, inmiddels 83 jaar, komt al 50 jaar op de Veluwe. Hij wilde eigenlijk maar één seizoen gaan, maar dat liep anders. Hij merkt wel dat er veel veranderd is in de loop der jaren. ,,Vroeger waren wij heidenen, we werkten op zondag, dat soort dingen.'' Nu is dat wel anders. Familie Biersteker richtte drie jaar geleden de stichting Gloei op. Ze organiseren evenementen in het bos bij Nunspeet. ,,Als je hier woont, zie je soms niet meer dat het zo mooi is.'' Daarom besloten ze met hun evenementen juist gebruik te maken van die natuur, en dan kan volgens de familie prima zonder schade aan te brengen. Dit jaar hebben ze een driedaags weekend met bioscoopavonden. ,,We willen alles maakbaar maken.'' Dat zijn de woorden van oud - schaapsherder Sjoerd Stellingwerf. Voor hem is het ondenkbaar dat je in het bos bent, en dan nog een scherm nodig hebt. De natuur op zich, is al mooi genoeg. Hij is op zoek naar de stilte, maar die is tegenwoordig ver te zoeken. ,,Ik geef eigenlijk n