thumbnail
Tuin en park Scherpenzeel

De Schatkist van Gelderland

Uitzending van vrijdag 31 juli 2020 om 17:20

Meer info: http://www.omroepgelderland.nl/de-schatkist-van-gelderland

Views 6
Delen

Het park van Huis Scherpenzeel werd ingericht in de zogeheten landschapsstijl die in de 19e eeuw in de mode was. Van Lunteren ontwierp een park met vloeiende bogen en een weelderige, natuurlijke sfeer. Deze sfeer is in het park nog altijd aanwezig. Wanneer je zwerft over de slingerende wandelpaden kom je vanzelf in een romantische sfeer door de afwisseling van gazons, weiden, bomen en struiken.
Daarnaast brengen we ook een bezoek aan de molen van Batenburg. Deze banmolen aan de Maas dateert oorspronkelijk uit 1531 en is historisch sterk verbonden met de heerlijkheid Batenburg. De kasteelheer van de heerlijkheid verplichtte boeren in de omgeving om daar hun graan te laten malen.
Van Batenburg gaan we door naar Huis Zypendaal in Arnhem. Wie denkt dat de adel in de 19de eeuw op Huis Zypendaal een luizenleventje leidde, heeft het mis. Zo werd het leven beheerst door de klok, maar dan ging het wel om de 'Zypse' tijd. De klok liep hier standaard zeven minuten voor…
Tot slot vertelt Willem Lammertink over het wateren van hout: om het hout te verduurzamen liggen de boomstammen ongeveer twee jaar in de Johannesvijver op landgoed Staverden.

Programmapagina