Blik op vrijheid

Uitzending van donderdag 7 maart 2019 om 17:35

Meer info: http://www.omroepgelderland.nl/blik-op-vrijheid

Views 532
Delen

Teun Jordaan, 1944, “Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Teun Jordaan (85) is een geboren en getogen Rhenenaar. Lopend over de Grebbeberg vertelt hij aan basisschoolleerlingen van groep 8 hoe hij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog als kleine jongen van zeven mee heeft gemaakt. Hij vertelt hoe hij opgewonden was dat hij niet meer naar school hoefde in 1939, bij de soldaten op de Grebbeberg speelde en luisterde naar het geluid van de marcherende Nederlandse soldaten terwijl hij in zijn bed lag. Als kleine jongen best leuk en spannend.

Maar, vertelt Teun, al snel merkte hij dat zijn ouders steeds somberder werden. Hij vervolgt zijn verhaal in zijn woonkamer. Toen de eerste bommen vielen werd heel Rhenen geëvacueerd. “We woonden in de frontlinie en moesten vluchten. In de Rijn lagen 14 schepen om de bevolking te kunnen evacueren. Het waren kolen- en kunstmestschuiten.“ Benedendeks zaten ze met 300 mensen in het donker, op een petroleumlamp na, drie dagen naast elkaar in de kolenschuit. Zeeuws-Vlaanderen hebben ze nooit bereikt, “Want RoAerdam stond in brand, de hemel kleurde rood.”

Ze werden opgevangen in Krimpen aan de Lek. Twee weken later keerden ze terug naar Rhenen, waar niets meer van over was. Op archiefbeelden zien we de beelden van het platgebombardeerde Rhenen. Ze lijken op de beelden die wij nu uit Syrië zien.

Teun Jordaan moest nog een keer vluchten, in september 1944 ging hij samen met zijn familie naar Veenendaal. Daar leefden ze maanden ondergedoken. We gaan met Teun terug naar Veenendaal. In het huis waar ze ondergedoken zaten, toen een bakkerij, is nog steeds in handen van een familielid. Op het marktplein haalt Teun herinneringen terug aan de dag van de bevrijding. Archiefbeelden tonen de tanks van de Canadezen omringt door bevrijde Nederlanders.

Programmapagina