Ridders van Gelre

Uitzending van maandag 9 oktober 2017 om 17:20

Views 4580
Delen

Graaf Otto de Tweede ligt begraven in het klooster Graefenthal, dichtbij Goch (Duitsland). Graefenthal was een familiemausoleum van de Gelderse dynastie.

Rudolf Bosch noemt graaf Otto de Vader des Vaderlands voor Gelderland. Otto stichtte de steden Harderwijk, Doetinchem, Arnhem, Elburg, Emmerich, Lochem, Doesburg, Wageningen en Gendt.

Michel Groothedde legt uit dat het Zutphense stadsrecht model stond voor andere Gelderse steden. In de keurboeken uit het Stedelijk Archief Zutphen staan middeleeuwse regels.

Onno Derks neemt René mee naar het middeleeuwse Arnhem. Arnhem is ontstaan aan de Jansbeek in Sonsbeek. De kelder van het Sint Petersgasthuis heeft hertog Karel later als wijnkelder gebruikt.

Lochem lag vlakbij de gebieden van de vijand: Deventer en Borculo, daarom kreeg het stadsrechten. De ontwikkeling van Lochem tot stad ging heel geleidelijk.

Focko de Zee proost in het historische café Scholten aan de markt op het stadsrecht én het bierrecht van Lochem.

De Driegasthuizen Groep in het Petersgasthuis is de oudste zorginstelling van Nederland. Ria Beverdam weet dat de zorg in de middeleeuwen draaide om de zeven werken van barmhartigheid.

Hans Kaaijk is blij dat hij bij Gelre hoort. Dankzij een lening werd de oude Romeinse Keizerstad Nijmegen voor eeuwig een Gelderse stad.

Graaf Otto II drukte een stempel op de stad door de Sint Stevenskerk te verplaatsen. De sporen van de oude kerk liggen onder Museum Het Valkhof.

Programmapagina