Straal voorbij

In de serie Straal Voorbij gaat Hans Jungerius als ontdekkingsreiziger op pad door Gelderland. Hij neemt ons mee langs zaken die dagelijks straal aan ons voorbij gaan. Wat zegt onze omgeving over ons als volk? Is vooruitgang wel vooruitgang en wat voor idiote of goede ideeën hadden en hebben we over de invulling van ons landschap? Hans onderzoekt onze recente geschiedenis en duidt hierbij op sporen uit dat verleden. Onze ontdekkingsreiziger is niet vreemd van een beetje ironie, dus schakel vooral in als je beschikt over de nodige zelfspot!

Ga mee op ontdekkingsreis in onze eigen achtertuin. Straal Voorbij is vanaf 9 januari iedere woensdag te zien om 17.30 uur bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

 

Aflevering 1 - Woensdag 9 januari 

Een rivier vervoert behalve zichzelf zand, grind en klei. In rivieren werden grondstoffen opgegraven voor de miljoenen woningen die na WO2 zijn gebouwd en het snelwegnetwerk dat over ons land is uitgerold. Al dat gegraaf had onvoorziene gevolgen. Mensen kwamen aan de overkant van de rivier te wonen, in een ander dorp. Daarnaast gingen de rivieren dienst doen als thuis voor de vrijetijdsmens.

 

Aflevering 2 - Woensdag 16 januari 

Hoewel rivieren met hun uiterwaarden nu vooral als natuur beschouwd worden, functioneerden ze lange tijd als een soort snelweg en als industriegebied. Ook energiecentrales werden langs de rivieren gebouwd. Een voorbeeld daarvan is de eerste Nederlandse kerncentrale bij Dodewaard; nu niet meer in gebruik. Maar daar is niet iedereen blij mee. 


Aflevering 3 - Woensdag 23 januari 

Grote delen van het platteland zijn in de afgelopen zestig tot zeventig jaar ingrijpend veranderd. Nergens gebeurde dit zo grootschalig als in de Tielerwaard. Alles werd overhoop gegooid om plaats te bieden aan de moderne landbouw. Inmiddels speelt het boerenbedrijf een steeds kleinere rol.