75 jaar Vrijheid 

In september ziet u vanwege de herdenking rondom operatie Market Garden vier speciale uitzendingen van 75 jaar vrijheid. We laten u zien hoe levens van mensen door de gebeurtenissen in de oorlog met elkaar verbonden raken.

Maandag 3 september

In deze eerste uitzending ziet u het verhaal achter het Airborne monument in Wolfheze dat er pas vijftig jaar na de oorlog kwam. Een monument voor een oorlog waar Wolfheze liever niet aan herinnerd wilde worden. Daarnaast komt het verhaal van Peter Burke Hill voorbij, piloot van een zweefvliegtuig. Hij overleeft de gevechten bij Arnhem en Oosterbeek maar bij de terugtocht over de Rijn gaat het mis. 

Maandag 10 september

U ziet het bijzondere en onwaarschijnlijke liefdesverhaal van de Poolse veteraan Jozef Wojciechowski en zijn Emilia. Door de oorlog wordt het stel van elkaar gescheiden, maar het is diezelfde oorlog die ze over tientallen grenzen en duizenden kilometers weer bij elkaar brengt. 

Maandag 17 september

We staan stil bij de redders van Batenburg, waarbij het koelbloedig optreden van de piloot van een Stirling bommenwerper een ramp wist te voorkomen. Het vliegtuig was op de terugweg van een bevoorradingsvlucht naar Oosterbeek maar werd aangeschoten door Duitse jagers en verloor snel hoogte. Met een uiterste inspanning wist de bemanning een noodlanding te maken op de Maas waarbij het toestel in stukken brak. Zes van de bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Verder in de uitzending het verhaal van Max Wolff, joodse jongen uit Arnhem die na Market Garden door de linies weet te komen en zich aansluit bij de Britse troepen. Zijn laatste klus: de aanleg van de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Maandag 24 september

De Airborne Ambassadeurs van het Dorenweerd College in Oosterbeek. Hoe hou je de herdenking levend en waarom moet je daarvoor uit een vliegtuig springen? Ook ziet u het bijzondere levensverhaal van Emmy Drop; onder moeten duiken omdat je Joods bent. Gescheiden worden van je vader en moeder. Vervolgens evacueren en gescheiden worden van je pleegouders die je al die tijd liefdevol hebben opgevangen. Maar Emmy blijkt de enige overlevende van haar familie, haar ouders en broer en zus komen om in Sobibor.

 

Herdenkingen operatie Market Garden

Naast de speciale uitzendingen van 75 jaar Vrijheid kunt u in september kijken naar:

 

Airborne Wandeltocht in Oosterbeek - 1 september 

Van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn we live bij de Airborne Wandeltocht. In de namiddag kunt u om 17.20 uur kijken naar een verslag van de dag (daarna ieder uur herhaald).

​Luchtlanding Ginkelse Heide - 22 september

​Vanaf 10.00 uur ziet u een live verslag over de herdenking en de luchtlanding op de Ginkelse Heide.

​Bridge to Liberation - 22 september 

​Het volledige Bridge to Liberation concert dat op 21 september plaatsvindt is te zien tussen 14.00 en 15.00 uur. Vanaf 17.20 uur wordt het concert ieder uur herhaald (in twee delen).