Logo

Over Grenzen

Op 23 mei is het vijfde Erfgoedfestival van start gegaan. Twee maanden lang staat Gelderland bol van de activiteiten om de rijke geschiedenis van onze provincie te vieren. Deze keer doen ook Limburg en Duitsland mee. Het thema van het Erfgoedfestival is namelijk Over Grenzen. Gelderland is een echte grensprovincie en dat is het altijd geweest.

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Nederrijn en daarmee dwars door de huidige provincie Gelderland. In de middeleeuwen hoorden gebieden die nu bekend staan als Noord- en Midden-Limburg eeuwenlang bij Gelderland en in de Tachtigjarige Oorlog ontstonden grenzen tussen protestantse regio's en katholieke regio's.

René Arendsen reist vijf weken lang langs de oude grenzen van Gelderland op zoek naar de mooiste grensverhalen. Ook bezoekt hij tentoonstellingen, openluchtspelen en andere activiteiten die in het kader van het Erfgoedfestival worden georganiseerd. Op zaterdagochtend staat ook de Gelredag in het teken van het Erfgoedfestival. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur is een locatie die deelneemt aan het Erfgoedfestival gratis te bezoeken. Radio Gelderland doet live verslag van de Gelredag. Het televisieprogramma Over Grenzen begint op donderdag 7 juni. De reeks Gelredagen met het Erfgoedfestival start op zaterdag 9 juni.

Aflevering 1 – 7 juni
Over Grenzen van de Achterhoek

Aflevering 2 – 14 juni
Over Grenzen van het Gelderse Overkwartier

Aflevering 3 – 21 juni
Over Grenzen van de Veluwe

Aflevering 4 – 28 juni
Over Grenzen van het Rivierengebied

Aflevering 5 – 5 juli
Over Grenzen van het landschap en de cultuur

Over Grenzen: elke donderdag van 7 juni t/m 5 juli, 17.35 uur (ieder uur herhaald)