75 jaar vrijheid, op weg naar 2020

De Karavaan

Het programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is uitgesteld naar 6 april en zal in verband met de adviezen van het kabinet en het RIVM over het coronavirus vanuit de studio in Arnhem worden uitgezonden. Daarmee komen alle locatie-uitzendingen op de vijftien plaatsen in de provincie te vervallen.

75 jaar geleden werd het Achterhoekse Megchelen als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn bevrijd. Vanaf 6 april volgt Omroep Gelderland drie weken lang het spoor van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp. 

Terug naar toen
We gaan terug naar de dag van de bevrijding. We besteden aandacht aan de verhalen van mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt, die duidelijk maken hoe bevrijding voelde na vijf jaar bezetting. Hoe smaakte bijvoorbeeld die eerste boterham met echte boter? Maar er zijn ook stille getuigen. In elke uitzending vertellen verzamelaars en deskundigen Jean Kreunen en Rene Broere het verhaal bij een bijzonder voorwerp. Ook zijn er portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. We laten muziek horen die je meeneemt naar de tijd van toen en besteden aandacht aan voedsel zoals het in de oorlog op tafel kwam.

75 jaar vrijheid

In het spoor van de bevrijders is een initiatief van 75 Jaar Vrijheid van Omroep Gelderland. Het platform waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen. De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 6 april iedere werkdag om 17.35 uur te zien bij Omroep Gelderland. Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer jouw woonplaats wordt uitgelicht.