De TV-serie Ons Dorp van Omroep Gelderland neemt je mee terug in de tijd. De dorpsfilms van Johan Adolfs zijn opgenomen in de jaren vijftig en zestig en laten Gelderse dorpen in al hun eenvoud en onbevangenheid zien. Een mix van nostalgie en lokale historie weet kijkers al sinds 2018 te boeien.

Ons Dorp is vanaf 25 maart iedere maandag om 17.15 uur op TV Gelderland.

Ons Dorp komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland, de streek- en gemeentearchieven en de plaatselijke historische genootschappen.

Dorpsfilm van jouw woonplaats

Sinds begin 2018 zijn al meer dan 80 Ons Dorp-films uitgezonden. Wil je weten of er in jouw woon- of geboorteplaats ook een Adolfs-film is gemaakt? Raadpleeg dan deze lijst op onze website, daar staan alle plaatsen op waar in die jaren gefilmd is.

Ken je een dorpsfilm die nog niet is uitgezonden? Geef het door via onsdorp@gld.nl zodat ook jouw dorp of stadje binnenkort bij Omroep Gelderland te zien is.

Johan Adolfs - de man achter de dorpsfilms

Johan Adolfs (1917-1977) uit Enschede helpt muziekverenigingen na de oorlog via geluids- en filmopnames aan geld voor instrumenten en uniformen die vaak de oorlog niet hebben overleefd. Het motto is 'Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf en hun plaatsgenoten kijken!'. De voorstellingen trekken steeds volle zalen.

Met cameramannen Kupers, Hembrecht en Barnier maakt Adolfs in Nederland ongeveer 1500 dorpsfilms, waarvan 200 tot 250 in Gelderland. Via een behulpzame inwoner en een filmkrantje weten dorpelingen en verenigingen wanneer ze paraat moeten staan. Onder de titel “Hoe het hier reilt en zeilt” (ook vaak de begintitel van een film) wordt de 'filmsterren voor één dag' uitgelegd hoe ze zich voor camera moeten gedragen.

Verenigingen en particulieren kopen veel later de originele 8mm-spoelen. Historische genootschappen boeken jarenlang succes met vertonen van de dorpsfilms. Inmiddels ligt een flink deel van Adolfs' oeuvre in de Gelderse archieven.