“Ons Dorp” - Gelderland van toen op film! Van Rumpt tot Renkum!

De nieuwe TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs met zijn Bolex-camera stad en land afreisde om zijn dorpsfilms op te nemen. Een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet.

Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: 'Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken !'. Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Tussen 1948 en begin jaren '70 maakten de cameramannen van Adolfs ruim 1500 dorpsfilms. Steeds volgens hetzelfde stramien: een rondgang door het dorp, een bezoek aan de scholen en de middenstand, en altijd werd de film afgesloten met een optocht van de verenigingen uit het dorp. Van Gendringen tot aan Hattem en van Zaltbommel tot Elden. Die verenigingen waren meestal de opdrachtgever en konden hun kas spekken als dorpsgenoten in de winter naar zichzelf en hun buren kwamen kijken.

Waar is de film van uw dorp? De verdwenen dorpsfilms van Gelderland

De cameramensen filmden in Gelderland in ruim 250 dorpen of stadjes. Van die opnames zijn inmiddels zo'n 75 films teruggevonden en gerestaureerd. Omroep Gelderland laat er vanaf januari 12 zien. Veel dorpsfilms zijn dus verdwenen of vergeten en liggen nog in kast, kluis of koffer.

Mocht u willen weten of er in uw woon- of geboorteplaats ook een Adolfs-film is gemaakt raadpleeg dan deze lijst, daar staan alle plaatsen op waar in die jaren gefilmd is. Films met een archiefnaam er achter zijn in de meeste gevallen in de beeldbanken van genoemde archieven terug te vinden. U kunt daar dan alle in uw dorp gemaakte opnames bekijken. En mocht u weet hebben van een film die nog niet is gevonden (waar in de lijst dus geen archief of vindplaats achter staat) meld dat dan aub aan de redactie via onsdorp@gld.nl zodat wellicht ook uw dorp of stad binnenkort op TV te zien is.

”Ons dorp” komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Van 9 januari tot en met 27 maart 2018 iedere dinsdag bij Omroep Gelderland.

Dit zijn de 12 plaatsen die aan bod komen: 

Brakel, 20 maart
Dieren, 6 februari
Elden, 27 maart
Gendringen, 13 februari
Gendt, 9 januari
Hattem, 23 januari
Renkum, 13 maart
Rumpt/Gellicum, 30 januari
Steenderen, 6 maart
Varsseveld, 16 januari
Velp/Rozendaal, 27 februari
Zaltbommel, 20 februari

 

Zoek naar films bij

Gelders Archief

Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers

Regionaal Archief Rivierenland