Nieuws

Leerlingen in protestmars naar gemeente Doetinchem om nieuw gebouw

In Doetinchem hebben ongeveer 200 leerlingen van basisschool Hogenkamp woensdagochtend samen met ouders en leerkrachten een protestmars gelopen naar het stadhuis. Ze balen dat hun nieuwe schoolgebouw er voorlopig toch niet komt en willen snel een oplossing. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - In Doetinchem hebben ongeveer 200 leerlingen van basisschool Hogenkamp woensdagochtend samen met ouders en leerkrachten een protestmars gelopen naar het stadhuis. Ze balen dat hun nieuwe schoolgebouw er voorlopig toch niet komt en willen snel een oplossing.
Door: Davie Klein Gunnewiek
De groeiende school aan de Lohmanlaan zou na jaren overleggen eindelijk een groter nieuw gebouw krijgen op de huidige locatie, maar die plannen heeft de gemeente onlangs terug in de koelkast gezet uit vrees voor verkeersoverlast, tot gruwel van de school. 
'We merken dat kinderen er last van hebben, maar ook ouders en leerkrachten', zegt leerkracht Natasja Verzijden. 'De tijdelijke locatie voor de bovenbouwgroepen zou voor korte tijd zijn en dat duurt nu gewoon te lang.'
Tekst gaat verder onder de video
De helft van de leerlingen, de bovenbouw van de school, zit al veel te lang in een oud schoolpand aan de Houtsmastraat in de wijk Overstegen. 'We beginnen nu op twee aparte scholen te lijken en dat is niet de bedoeling', zegt leerkracht Natascha Verzijden. Het tijdelijke dependance kampt bovendien met ouderdomskwalen zoals een kapotte verwarming, die de school zelf vaak provisorisch oplost. 

'We waren bijna bij een oplossing'

'We waren bijna bij een oplossing voor de hele school', zegt wethouder Maureen Sluiter. 'Alleen met steeds groeiende leerlingenaantallen gaat een nieuw gebouw op de huidige plek niet lukken.' In januari is hier volgens Sluiter al met de school over gesproken en is dit kenbaar gemaakt.
'Een paar maanden later worden we toch weer verrast door het aantal leerlingen dat groeit en dan moet je beiden concluderen dat het op deze plek helaas niet gaat lukken.'
De openbare basisschool heeft nu al 450 leerlingen en zal ook na de zomervakantie opnieuw groeien. De gemeente is bang dat er teveel verkeersdruk op de wijk komt van ouders die hun kinderen naar school brengen. De gemeente wil daarom kijken of een andere locatie dan de huidige niet beter is.
'Het moet wel passen en je moet een bouwplan uit kunnen voeren', aldus Sluiter. 'Op de huidige plek is plaats voor maximaal 260 leerlingen, dus dan kan dit gewoon niet met de huidige leerlingenaantallen.'

PvdA stelt vragen in gemeenteraad

De PvdA stelt donderdag in de gemeenteraad vragen over de kwestie. De school vreest dat het uitstel van de nieuwbouw zomaar weer vijf extra jaren in het afgeschreven pand betekent voor de bovenbouw. Ze willen nog voor het zomerreces opnieuw met de gemeente om de tafel voor een snellere oplossing.  
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!