Nieuws

Patrijzenproject valt in de prijzen

Het Aaltense project 'Samen voor de Patrijs' heeft de Gouden Mispel gewonnen: een belangrijke prijs als het gaat om natuurbescherming. De prijs is donderdagmiddag uitreikt op Slot Doddendael in Ewijk. © Omroep Gelderland
AALTEN - Het Aaltense project 'Samen voor de Patrijs' heeft de Gouden Mispel gewonnen: een belangrijke prijs als het gaat om natuurbescherming. De prijs is donderdagmiddag uitreikt op Slot Doddendael in Ewijk.
De patrijs kwam tot halverwege vorige eeuw veel voor, maar van een populatie van enkele honderdduizenden is nog maar vijf procent over en ook die wordt bedreigd.
Sinds 2013 is een speciale werkgroep bezig om het tij te keren en de vogel terug te brengen in het landschap. Vijf partijen sloegen daarvoor de handen ineen: de Agrarische Natuurvereniging PAN, de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek, de Wildbeheereenheid Aalten en omstreken, Vogelbescherming Nederland en de gemeente Aalten.
De prijswinnaars, met rechts natuurbeschermer Jaap Dirkmaat
Bij 'Samen voor de Patrijs' worden akkerranden en kleine stukjes land ingezaaid met verschillende bloemen en planten, zoals de klaproos en de korenbloem. Meer dan 20 boeren werken hieraan mee. Ook de provincie geeft subsidie aan het project.
De jonge patrijs eet vooral de insecten die op deze bloemen afkomen, als ze ouder zijn eten ze de zaden. Dat het werkt, blijkt uit het aantal broedparen dat is toegenomen: van minder dan 10 in 2012 naar 42 broedparen nu.

Rondleidingen

Frans ter Bogt van vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek  en Herman Simmelink van de Wildbeheereenheid Aalten zijn trots op de prijs. De twee heren zijn de drijvende krachten achter het project en steken er heel wat uren in. Zo geven ze rondleidingen door het gebied en laten ze andere vogelwerkgroepen zien hoe ze 'samen voor de patrijs' ook in hun eigen gemeente kunnen realiseren.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil met de Gouden Mispel goede en mooie landschapsinitiatieven stimuleren. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl