De voormalige Gelderland-meubelfabriek wordt dé nieuwe culturele plek in Culemborg. Een deel van het monumentale pand naast het station is grondig gerenoveerd. Met hulp van de provincie, lokale investeerders en de inzet van de kunstenaars is deze eerste fase van de renovatie van de oude fabriek bijna klaar.

Kunstenaars aan de slag als bouwvakker

De kunstenaars die in het pand werken, worden fabriekers genoemd. Ze krijgen huurverlaging maar moeten daarvoor wel zelf de mouwen opstropen en aan de slag gaan als bouwvakker. Zo repareren ze trappen, storten ze vloeren en timmeren ze er lustig op los.

Projectleider Jorn Mols: 'Er wordt bijgehouden hoeveel ze meewerken en daarvoor krijgen ze korting. Daardoor konden wij veel minder uitgeven aan de aannemer. Een heleboel hebben we zelf gedaan.' De kosten voor de verbouwing zijn ongeveer één miljoen euro. Dankzij de subsidie van de provincie en gemeente, crowdfunding en de inzet van de kunstenaars en vrijwilligers is er geen cent meer uitgegeven dan geraamd', zo zegt Mols.

Oude locomotiefloods wordt restaurant

In het pand zat meubelmerk Gelderland. Dat vertrok jaren geleden naar een andere locatie in Culemborg. De Gelderlandfabriek werd na een jaar leegstand een thuisbasis van en voor creatieve zelfstandigen. Zij maakten plannen voor de herbestemming. De voormalige machinehal wordt een evenementenzaal, in de oude locomotiefloods uit 1868 komt een restaurant, de ateliers en werkruimtes van de fabriekers worden opgeknapt en er komen flexwerkplekken bij.

De officiële opening is eind mei. Volgende maand gaat het al open. Vanaf dan mogen mensen al komen kijken in de fabriek.