Burgemeester Zijlmans weg in 2012

BEUNINGEN - Burgemeester Huib Zijlmans van Beuningen vertrekt.

Zijlmans kondigde dinsdagavond aan dat hij per 1 april 2012 terugtreedt, na ruim 26 jaar burgemeesterschap in Beuningen.

Zijlmans werd in 1978 burgemeester van Wijhe (Ov.). Hij stapte in 1986 over naar Beuningen en geldt als de langstzittende burgemeester van Nederland.

Naast zijn burgemeesterschap zat Zijlmans tussen 1991 en 2004 in Provinciale Staten van Gelderland voor de VVD.

Zijlmans maakte in zijn lange carrière in Beuningen enkele affaires mee; eind jaren 90 speelde de zogeheten kwestie Burgers rond de gelijknamige directeur van een afvalbedrijf die het aan de stok kreeg met afvalverwerker ARN in Weurt waar Zijlmans in de raad van commissarissen zat. De kwestie liep zo hoog op dat Burgers zou hebben gedreigd brand te stichten bij de directeuren van de ARN.

Daarop liet Zijlmans na overleg met justitie Burgers oppakken op grond van de Wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). Burgers op zijn beurt klaagde Zijlmans aan wegens machtsmisbruik en vriendjespolitiek. De rechtbank sprak Zijlmans uiteindelijk vrij, maar die vond dat de beschuldigingen en de aanklacht negatief aan hem bleven kleven.

Deze maand moest de gemeente juridisch door de knieën na het onterechte ontslag van een klokkenluidende ambtenaar.

Zijlmans vierde begin dit jaar zijn 25-jarig burgemeesterschap van Beuningen.


Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Beuningen
Deel dit artikel: