Slag om de Geitenkamp herdacht

ARNHEM - In de Arnhemse wijk Geitenkamp werd woensdag voor het eerst de slachtoffers herdacht van een 'vergeten slag' om Arnhem.

Op 12 en 13 april 1945 kwam een onbekend aantal mensen in de wijk Geitenkamp om het leven bij de verovering van Arnhem door Canadese troepen.

Nadat Arnhem eind 1944 op last van de Duitsers was geëvacueerd, werden in de wijk dwangarbeiders gehuisvest en namen ook NSB-gezinnen hun intrek in de verlaten woningen.

De bevrijders trakteerden in april 1945 Arnhem op zware artilleriebeschietingen, omdat ze dachten dat Arnhem zwaar verdedigd werd. De bewoners van de Geitenkamp werden door middel van pamfletten gewaarschuwd voor de naderende aanval, maar die hadden geen idee waar ze naartoe moesten. Toen een aantal mensen alsnog besloot te vluchten, waren de beschietingen al begonnen.

Het pamflet dat 13 uur voor de verwoestende artilleriebeschietingen de bewoners van de Geitenkamp moest waarschuwen. Het pamflet dat 13 uur voor de verwoestende artilleriebeschietingen de bewoners van de Geitenkamp moest waarschuwen.

 

De herdenking is een initiatief van een van de hulpverleners die slachtoffers van de aanval borgen, Marinus van der Ende (91) uit Elden. De herdenking in de Geitenkamp moet een jaarlijkse plechtigheid worden. Volgend jaar komt er ook een herinneringsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Meer over dit onderwerp:
Goedemorgen Gelderland
Deel dit artikel: