Nieuws

Museum WOII Nijmegen wil in 2014 open

NIJMEGEN - Het nieuwe Museum WO2 wil in 2014 in Nijmegen de deuren openen.
Die opening valt samen met de 70ste herdenking van Operatie Market Garden. Dat is vrijdag in Nijmegen bekendgemaakt.
Het nieuwe museum is een initiatief van de oorlogsmusea in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon en de gemeente Nijmegen. Die stad geldt als ideale vestigingslocatie gezien de bewogen oorlogsgeschiedenis van Nijmegen, de bereikbaarheid en het voorzieningenniveau en de centrale ligging ten opzichte van de andere musea.
September 1944, na de gevechten om de Waalbrug: een Shermantank passeert een gesneuvelde Duitse soldaat.
In en rond Nijmegen is fel gevochten tijdens Operatie Market Garden en de maanden daarna. Nijmegen was toen als frontstad regelmatig het doelwit van Duitse beschietingen. Daarna was het Rijk van Nijmegen de uitvalsbasis van het grote Geallieerde Rijnlandoffensief.
1944, Nijmegen frontstad: vermoeide Amerikaanse para's op de Oranjesingel na gevechten in het gebied ten noorden van de Waal.
Nijmegen heeft na Rotterdam het grootste bombardement op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren gehad. Een Amerikaans vergissingsbombardement kostte ruim 800 inwoners het leven.
Het vergissingsbombardement van 22 februari 1944: bominslagen in het stadscentrum.
De bouw en de inrichting van het nieuwe museum gaat zo'n 25 miljoen euro kosten. De ombouw van de drie andere musea die blijven bestaan ls 'satellieten' van het nieuwe museum kost nog eens ruim 5 miljoen. Het nieuwe museum zal volgens de initiatiefnemers jaarlijks een dikke 270.000 bezoekers trekken uit binnen- en buitenland.
Volgens de initiatiefnemers bestaat er veel belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ze verwijzen naar de nog steeds levende en groeiende belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog in bijvoorbeeld België en Noord-Frankrijk.  

Een van de voorbeelden voor het nieuwe museum is dat over de Eerste Wereldoorlog in het Noordfranse Péronne, waar de Slag aan de Somme is uitgevochten.

De musea in Groesbeek en Oosterbeek blijven de nadruk leggen op Operatie Market Garden, dat in Overloon op mechanische oorlogvoering. Overloon was in september en oktober 1944 het decor van de enige en grootste tankslag in Nederland.
Oktober 1944: Britse tanks in het verwoeste Overloon.
De initiatiefnemers rekenen op een exploitatietekort van 275.000 euro. Dat zou moeten worden opgevangen door structurele subsidies.
Voor de financiering wordt gekeken naar overheden, toeristische organisaties, het bedrijfsleven, fondsen en maatschappelijke organisaties.
Klik hier voor het vrijdag gepresenteerde bidbook met alle informatie over de plannen.
B en W van Nijmegen hebben de gemeenteraad per brief geïnformeerd.