Nieuws

Vrijwilligers kunnen niet naar Afrika, dus dragen ze steentje bij in Apeldoorn

De vrijwilligers zetten zich in bij Campus Woudhuis.
De vrijwilligers zetten zich in bij Campus Woudhuis. © Present Apeldoorn
APELDOORN - Een groep jongeren die vanwege corona geen vrijwilligerswerk kan doen in Afrika, steekt de handen uit de mouwen in Apeldoorn. De hele week zijn ze aan het klussen bij Campus Woudhuis, een werk-leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
"Ik vind het echt geweldig andere mensen hiermee te helpen. Ik heb het zelf heel goed, dus waarom kan ik dan andere mensen ook niet gelukkig maken?", zegt vrijwilliger Douwe Miedema. Zijn groepsgenoot Femke Apon bevalt het ook heel goed zich in te zetten voor deze specifieke groep Apeldoorners. "Ik vind het super leuk echt iets te betekenen en als je bezig bent zie je ook dat het impact heeft op de mensen hier, jezelf en de groep."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronde rverder.
Vrijwilligers kunnen niet naar Afrika, dus dragen ze steentje bij in Apeldoorn

Oude boswachterswoning opknappen

De jongeren hebben zich gestort op het opknappen van een oude boswachterswoning. Een ruimte die Campus Woudhuis hard nodig heeft, omdat het werk-leerbedrijf vanwege een renovatie de oude boerderij, waar ze nu gevestigd is, binnenkort tijdelijk moet verlaten. Een ambitieuze klus, waarbij de vrijwilligers hulp krijgen van de mensen met een afstand tot arbeidsmarkt die werkzaam zijn bij het Apeldoornse werk-leerbedrijf.
"Ik vind het heel leuk dat ze hier aan het werk zijn. Het is heel gezellig om samen te werken. En voor mij voelt het ook heel fijn voor mijn collega’s en de mensen die hier helpen te kunnen betekenen", aldus medewerker Thijs van Gennip die zijn handen vol heeft aan het schuren van muren in de vervallen boswoning.
De samenwerking bevalt de vrijwilligers ook goed. "Het is heel leuk, want je ziet gelijk voor wie je het doet. En doordat iedereen anders reageert krijg je ook weer meer mensenkennis", aldus een enthousiast Femke.
Dat de vrijwilligers niet naar Afrika kunnen vinden ze jammer, maar volgens Douwe gaat het er vooral om dat ze iets voor anderen kunnen betekenen. "Het is natuurlijk een tikje anders om in Apeldoorn in plaats van Afrika te zijn, maar we helpen nog steeds andere mensen en dat vind ik echt geweldig."