Nieuws

Boeren die wachten op stikstofvergunning hoeven niet te vrezen voor handhaving

Geen handhaving bij boeren die wachten op vergunning.
Geen handhaving bij boeren die wachten op vergunning. © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat niet handhaven bij boeren die na de stikstofuitspraak zonder vergunning zitten. Deze boeren maakten onder de vorige regeling – de PAS – een melding en dat was voldoende. Nu de PAS de prullenbak is ingegaan, zijn ook die meldingen niet langer genoeg.
Wie voorheen bijvoorbeeld een nieuwe stal bouwde of zijn bedrijf uitbreide, moest een melding doen als dat een kleine toename van de stikstofuitstoot als gevolg had. Nu die regeling van tafel is, wordt er gewerkt aan regeling om deze bedrijven te helpen en ze een passende vergunning te geven.
De provincie zegde dit toe na een handhavingsverzoek door Mobilisation for the Environment, de organisatie die de vorige stikstofwet aanvocht en won. In totaal werd er om handhaving bij vijftig bedrijven verzocht, het merendeel is agrariër.

'Worden gelegaliseerd'

De provincie gaat dat verzoek niet uitvoeren. Gedeputeerde Peter Drenth zegde dat de boeren woensdag tijdens het protest toe en tijdens een Statenvergadering herhaalde Jan Markink die strekking. "Deze bedrijven zitten in het traject van legalisatie en dan gaan wij niet handhaven."
Het ministerie werkt aan een regeling, maar het kan wel een aantal jaar duren voordat al die bedrijven een vergunning hebben. De MOB stelt dat per bedrijf moet worden gekeken of er gelegaliseerd kan worden. "En niet in het algemeen. Als er een afname is van stikstof ben je makkelijker klaar. Als er toename is, is er een groter probleem", zegt Valentijn Wösten die optreedt namens de MOB. "Er kan alleen een vergunning worden verleend als er geen significante negatieve gevolgen voor de natuur optreden."

LTO boos na handhavingsverzoek

Wösten vreest dat de bedrijven worden gelegaliseerd met stikstofruimte die nog niet gebruikt is. "Dan ben je de kluit aan het belazeren, want dan neemt de stikstofneerslag alleen maar toe."
Het handhavingsverzoek zette kwaad bloed bij landbouworganisatie LTO. Zij spreken van juridisch activisme. "Het gaat om bedrijven die buiten hun schuld geen passende vergunning hebben en die bij wet de toezegging hebben dat zij die alsnog voor uiterlijk eind 2024 krijgen."
Overigens moet de provincie officieel nog besluiten. "Formeel moet er nog gereageerd worden, maar dit is de lijn. De minister heeft toegezegd dit te gaan oplossen en tot die tijd gaan wij niet handhaven", aldus een woordvoerder.
Wösten zegt dat daarmee de kous nog niet af is. "Wij kunnen nog in bezwaar gaan."