Nieuws

35-jarige Pool uit Maurik verdacht van aanslag Peter R. de Vries

De politie doet onderzoek in Amsterdam.
De politie doet onderzoek in Amsterdam. © ANP
MAURIK - De politie heeft een 35-jarige Poolse man uit Maurik aangehouden als verdachte voor de aanslag op Peter R. de Vries dinsdagavond. De misdaadjournalist werd neergeschoten bij een parkeergarage in Amsterdam. Ook een 21-jarige man uit Rotterdam zit vast.
De politie hield de mannen dinsdagavond aan op de A4 bij Leidschendam. De twee verdachten zitten in volledige beperking, meldt de politie. Bij huiszoekingen dinsdagavond en -nacht in Tiel, Maurik en Rotterdam heeft de politie daarnaast munitie en verschillende gegevensdragers in beslag genomen.
Een 18-jarige Amsterdammer die eerder aangehouden werd, is geen verdachte meer en is vrijgelaten.

'Enorm geschrokken'

Een woordvoerster van de gemeente Buren laat weten dat de burgemeester van Buren en Tiel 'enorm geschrokken' zijn. "Dat geldt, denk ik, voor iedereen, waar je ook woont. Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk."
De burgemeesters zijn ingelicht over de huiszoekingen en de arrestatie van de Pool. Beenakker (Tiel) en Meijers (Buren) worden goed op de hoogte gehouden, zegt de woordvoerster.
Verdere mededelingen doet ze niet, omdat het onderzoek in volle gang is.

Vrijdag voorgeleid

De twee mannen die nu vastzitten, worden vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de hechtenis langer gaat duren. Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid.
De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen. Daarna moet een openbare zitting in de rechtbank volgen.

Zie ook: