Nieuws

Geitenstop blijft voorlopig van kracht

Geitenstop blijft voorlopig van kracht
Geitenstop blijft voorlopig van kracht © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het zorgt voor ongemak bij Statenleden, maar de geitenstop blijft voorlopig gewoon intact. Dat is de conclusie na een vergadering van de Gelderse politiek.
De sector zit uit voorzorg al een aantal jaar op slot nadat er een verband werd aangetroffen tussen geitenhouderijen en een verhoogde kans op longontsteking bij omwonden. Maar waardoor dat precies komt, is nog steeds niet duidelijk.
Onderzoeken die duidelijkheid moeten geven, zijn vertraagd; de resultaten komen pas eind 2024. Die vertraging noemt gedeputeerde Peter Drenth een 'horrorscenario'. Ook de Gelderse politiek vindt dat dat knelt, omdat geitenhouderijen niet weten waar ze aan toe zijn. Tegelijkertijd is het voorzorgsprincipe belangrijker, vindt een meerderheid.

Te weinig patiënten

De onderzoeken worden uitgevoerd door het RIVM. Mede door corona zijn die onderzoeken vertraagd. Zo zijn er onder meer te weinig mensen met klachten om het onderzoek te doen. "De situatie met corona is nu heel anders, dat beïnvloedt alle andere infectieziekten. Menselijk gedrag is veranderd, mensen nemen maatregelen", zei Joke van der Giessen van het RIVM daar eerder over.
Dat er nu weinig longontstekingen zijn, betekent volgens haar niet dat geiten geen ziektekiem kunnen zijn.

Drenth in gesprek

Gelderse gedeputeerde Peter Drenth deed tijdens de vergadering de toezegging om contact op te nemen met het RIVM om te kijken of Gelderse huisartsen willen aansluiten bij het onderzoek. Ook gaat hij in gesprek met brancheorganisatie LTO om te kijken of meer geitenboeren mee willen doen aan het onderzoek.
Ook was er een verzoek voor een routekaart, maar Drenth wil daar niet aan. "Dat geeft bepaalde verwachtingen en je weet niet of dat waargemaakt kan worden."