Nieuws

Geen fietspaadje maar wel veiligere verkeerssituatie bij school 't Waliën in Winterswijk

School 't Waliën aan de drukke Waliënseweg.
School 't Waliën aan de drukke Waliënseweg. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het beoogde fietspad tussen twee bomenrijen door aan de Waliënseweg in Winterswijk, van en naar de openbare basisschool 't Waliën in de buurtschap Huppel, komt er niet. Een ingediend burgerinitiatief wordt door het college van B en W van Winterswijk als te onveilig beoordeeld.
Tóch boeken de buurtbewoners van de school een succesje: er komen attentiepalen en een zogenaamde kiss and ride-zone bij de school. Op de kruising van Waliënseweg en Schaapsweg, op de hoek bij OBS 't Waliën, wordt bovendien een plateau aangelegd om de kruising veiliger te maken voor de leerlingen op de fiets. Het college trekt hier 215.000 euro voor uit.

Burgerinitiatief

Buurtbewoner Lars Duistermaat bracht vorig jaar tijdens een gemeenteraadsvergadering het burgerinitiatief in, dat door de hele raad werd omarmd. De Waliënseweg richting de buurtschapsschool 't Waliën is een smalle, door bomen omzoomde weg, waar veel landbouwverkeer rijdt. De school telt ook de nodige kinderen uit de kern van Winterswijk. Daarom pleitte Duistermaat voor een fietspad van en naar de school.
Het beoogde pad tussen de twee bomenrijen aan één zijde van de weg is niet alleen smal, maar loopt ook niet door tot de school. "De kinderen moeten een keer de weg weer op en dan wordt het eerder gevaarlijker dan beter", zegt wethouder Henk Jan Tannemaat van Winterswijk. "Het was een mooi idee om tussen de bomen een pad aan te leggen, maar het is verkeerstechnisch en qua wortels van de bomen niet te doen."
De huidige verkeerssituatie op de weg blijft dus bestaan. "Mensen moeten rekening houden met elkaar en zich daarnaar gedragen", zegt Tannemaat. "Aan de andere kant wordt het nu ook veel duidelijker voor automobilisten dat daar een school is."

'Beetje zuur'

Dat laatste beaamt Lars Duistermaat. "Voor de school wordt het een hele vooruitgang", zegt de indiener van het burgerinitiatief. "Maar het is wel een beetje zuur dat waar het de buurt om te doen was, een fietspaadje, dat dat niet gebeurt. Maar ik snap dat er regels zijn die soms lastig zijn uit te leggen."
Als het aan Duistermaat had gelegen was er een strookje gravel tussen de twee bomenrijen aangelegd: "Maar dat is juridisch lastig, dan kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld als er iets gebeurt. Fietspaden moeten aan voorwaarden voldoen. Bovendien werd gesteld dat de weg zonder wandelaars en fietsers automobilisten zou uitnodigen er een racebaan van te maken. Die zouden nu als natuurlijke drempel fungeren."
Duistermaat is blij dat de leerlingen op 't Waliën extra verkeersonderwijs krijgen. "Gelukkig is er op school veel aandacht voor het fietsen met groot landbouwverkeer op de weg. De kinderen wordt geleerd hoe ze ermee om moeten gaan."