Nieuws

Ziekenhuizen na half jaar bijna klaar met vaccineren

Al het ziekenhuispersoneel in onze provincie heeft de eerste prik gehad.
Al het ziekenhuispersoneel in onze provincie heeft de eerste prik gehad. © ANP
ARNHEM - Al het ziekenhuispersoneel in Gelderland heeft de eerste vaccinatie tegen corona gehad. De komende weken staan nog enkele tweede prikken gepland in de Gelderse ziekenhuizen, daarna is het klaar. Ziekenhuis Rijnstate zet donderdag de laatste prik in de arm van verpleegkundige Aniek Derksen.
Daarmee komt een einde aan de vaccinatiecampagne in de ziekenhuizen. Die begon op 6 januari, toen de eerste vaccinatie bij IC-verpleegkundige Karin Vogelesang werd gezet. Het ziekenhuispersoneel was toen als eerste aan de beurt.
Ziekenhuizen zijn daarmee ook klaar met vaccineren. In mei was er nog sprake van dat ziekenhuizen zouden bijspringen bij de algemene vaccinatiecampagne, maar volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg bleek dat niet meer nodig.

Hoge vaccinatiegraad

"Op 5 juli is de laatste dag dat medewerkers gevaccineerd worden. Op dat moment is 80 procent van alle medewerkers binnen de muren van CWZ gevaccineerd", vertelt een woordvoerder van het Nijmeegse ziekenhuis.
De eerste prik in Gelderland werd in het Radboudumc gezet.
De eerste prik in Gelderland werd in het Radboudumc gezet. © Omroep Gelderland
Uit een onderzoek blijkt volgens de woordvoerder dat van de resterende groep minimaal 70 procent ook is gevaccineerd, maar buiten CWZ de prik heeft gehaald. Al met al zou dat uitkomen op een vaccinatiegraad van 94 procent.

Ook catering en cadeauwinkel

Niet alleen medewerkers met handen aan het bed kregen een vaccinatie van hun werkgever, ook ander personeel is gevaccineerd. "Zoals catering, facilitair, kantoorpersoneel. Wij hebben alle personeelsleden een vaccinatie kunnen aanbieden", vertelt een woordvoerder van het SKB in Winterswijk.
Ook in Ede heeft iedereen die werkzaam is bij Ziekenhuis Gelderse Vallei zich kunnen laten vaccineren. "Zelfs de nieuwe medewerkers die op 1 juni in dienst zijn gekomen, hebben al een oproep ontvangen en krijgen binnenkort hun tweede prik", aldus een woordvoerder Ede.
Als er aan het eind van de dag restjes vaccin over waren, kregen andere medewerkers in het ziekenhuis de kans zich in te laten enten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om beveiligers en medewerkers van de cadeauwinkel.

Zie ook: