Lichtgevende wolken dit weekend goed te zien

ARNHEM - De langste dag is in zicht en dat betekent dat een zeldzaam natuurverschijnsel zich laat zien. Wie goed oplet, kan glinsterende nachtwolken zien rond zonsopkomst en zonsondergang.

De afgelopen dagen was het natuurverschijnsel al af en toe te zien, zoals hieronder in Nijkerk.

Sprookjesachtig tafereel

Diana Woei van weerplaza heeft wel een aantal tips om de wolken niet te missen, zegt ze tegen Omroep Gelderland. "Het beste kun je net na zonsondergang of net voor zonsopkomst naar de noordelijke hemel kijken. Het is een heel mooie tafereel: wolkenslierten, eigenlijk een soort spinnenrag, dat wordt opgelicht. Echt sprookjesachtig."

De hemel moet niet te bewolkt zijn, zegt ze. Vrijdagavond is er helaas wat meer kans op bewolking, maar volgens de weervrouw is de kans groot dat ze zaterdag, zondag en de dagen daarna wel te zien zijn.

IJskristallen

Lichtende nachtwolken ontstaan doordat er op zo'n 80 kilometer hoogte ijskristallen op stofdeeltjes gaan zitten. De ijsdeeltjes glinsteren in het licht van de zon en daardoor lijkt het alsof de wolken licht geven. Soms waait het op die hoogte ook hard en lijkt het ook alsof de wolken dansen aan de hemel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM WEER
Deel dit artikel: