Forse meevaller van ruim 10 miljoen voor Doetinchem

DOETINCHEM - Doetinchem heeft het jaar 2020 afgesloten met een positief resultaat van ruim tien miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de gemeente die donderdag is gepresenteerd.

De meevaller van 10,3 miljoen heeft de gemeente te danken aan de verkoop van gronden voor woningbouwplannen (4 miljoen) en een extra meevaller van één miljoen euro vanuit het gemeentefonds. “Dit zijn incidentele meevallers, dat wil zeggen dat het volgend jaar zo weer anders kan zijn”, zegt wethouder financiën Henk Bulten.

Miljoenen extra door corona

In totaal gaf de gemeente vorig jaar 13 miljoen euro extra uit door corona. Naast de extra coronakosten investeerde de gemeente het afgelopen jaar in het betrekken van de Oude IJssel bij de binnenstad. Ook werd het Cultuurbedrijf opgericht, waarin culturele instellingen als het Amphion en De Gruitpoort samenwerken.

Verder werd geld uitgetrokken voor de samenvoeging van middelbare scholen tot het Panora Lyceum en het Houtkamp College en zijn plannen opgesteld voor de realisatie van een circulair ambachtscentrum.

Investeren in woning

Doetinchem wil richting 2022 blijven investeren, onder meer in woningbouw. Zo liggen er plannen voor ruim 130 woningen in de wijk Wijnbergen De Kwekerij, nieuwe kavels op het voormalig Saronix-terrein en rond Schouwburg Amphion. De gemeente kijkt ook naar leegstaand vastgoed om te transformeren naar woningen.

Zorgen over Rijksgeld

Doetinchem maakt zich zorgen over de taken die vanuit het Rijk naar de gemeente worden geschoven zonder voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen. “Komend jaar staat onze begroting als een huis, maar voor de jaren daarna moet er geld bij”, aldus wethouder Bulten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM
Deel dit artikel: