Nieuws

Jagers redden reekalfjes in omgeving Doornspijk en Elburg door inzet van drones

Reekalfje door jager Koster in veiligheid gebracht
Reekalfje door jager Koster in veiligheid gebracht © WBE N/W Veluwerand
DOORNSPIJK - Meerdere reekalveren zijn onlangs gered uit weilanden in de omgeving van Doornspijk, Elburg en ’t Harde. Uit telefonisch contact van lokale jagers met de boeren bleek dat zij op meerdere dagen het gras zouden gaan maaien. In de betreffende weilanden zijn met regelmaat reeën gespot. Het vermoeden bestond dat zij kalveren hadden die zich in het lange gras hadden verstopt. Dit bleek zo te zijn.
Drones speurden vanuit de lucht de percelen af in het buitengebied op zoek naar de kalfjes. Maandag 31 mei werd een diertje gevonden. Een jager heeft vervolgens het kalfje naar een veilige plek gebracht. Een week later zijn wederom twee reekalfjes gespot en in veiligheid gebracht. Een mooie hereniging met de reegeiten was het resultaat.
Het opsporen van reekalveren met een drone is een nieuwe techniek en komt voort uit een samenwerking tussen Wildbeheereenheid Noord West Veluwerand en de Weidevogelbeschermingsvereniging Randmeerkust.
De natuur heeft de reekalfjes ingegeven dat ze stil moeten blijven liggen bij naderend gevaar (roofdieren), zodat het hen voorbij loopt. Een maaimachine doet dat niet en vormt op deze manier een grote bedreiging voor de dieren.