Ver boven vraagprijs bieden voor je droomhuis? Nee, bedankt

ARNHEM - Wie een huis wil kopen, moet in de huidige woningmarkt vaak meer betalen dan de vraagprijs. Maar heel veel meer betalen? Daar is meer dan de helft van de mensen niet toe bereid, blijkt uit een poll van Omroep Gelderland waaraan woensdag bijna 300 mensen meededen.

Slechts 6 procent van de mensen is bereid om fors meer te betalen, zeiden ze in de poll. Maar voor de meerderheid, 54 procent, wil absoluut niet meer betalen dan het huis waard is en ziet ver overbieden dus niet zitten.

Zie ook: Hoe ver ga jij om het huis van je dromen te krijgen?

De tussengroep van 40 procent is daartoe wel bereid, maar stelt grenzen. Heel ver overbieden gaat hen te ver, maar een beetje meer: dat kan prima.

Overbieden

Toch blijkt dat meer bieden dan de vraagprijs vaak gebeurt. In het eerste kwartaal van dit jaar werd op 70 procent van de huizen tussen de twee en drie ton overboden. Dat onderzocht RTL Nieuws op basis van data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Het was bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar daarvoor.

En ook makelaar Hans Hasselbach uit Nijmegen ziet het regelmatig gebeuren. Zo had hij laatst nog een man uit Amsterdam die 40.000 euro boven de vraagprijs ging zitten en het huis daarmee kreeg. Hij negeerde het betonrot en slechte schilderwerk, ondanks dat Hasselbach hem er nog op had gewezen.

Zie ook: 'Het is een slagveld', Gelderse makelaars verbluft door bizarre overbiedingen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: