Willem te Molder bouwt eigen basgitaar van bijna 1000 verfstokjes

GROENLO - Stilzitten tijdens de coronacrisis? Daar had de basgitarist van Achterhoekse band Boh Foi Toch, Willem te Molder, weinig zin in. Hij begon met het bouwen van een basgitaar van verfroerstokjes. En nu is die eindelijk af.

Zijn avontuur begon in de bouwmarkt. "Daar zag ik een koker vol met verfstokjes staan. Normaal krijg je er één bij een litertje verf, maar ik vroeg of ik een handje mee mocht nemen." Dat mocht en dus testte hij thuis hoe het eruit zou zien.

"Ik dacht: ik plak ze gewoon aan elkaar en begin." Het was niet de eerste keer dat Te Molder zelf aan de slag ging met het bouwen van een eigen basgitaar. "Maar dat was van breder hout."

Bijna 1000 stokjes

Dat gratis handjevol van de bouwmarkt bleek natuurlijk veel te weinig voor een volwaardige basgitaar. "Maar om nou te vragen: doe mij een hele doos... Dat vond ik ook niks." Online bleken ze wel te vinden. "Die dingen zijn te koop in dozen van 1000. Dus ik heb er één gekocht."

Het bleek maar net genoeg. "Uiteindelijk heb ik 992 verfstokjes gebruikt. Er zijn er dus acht overgebleven." Al zijn die niet volledig in de gitaar meegenomen. "Om de ruwe vorm mogelijk te maken, zaag je een hoop weg."

Niet volledig zelf

Al heeft hij één ding niet volledig zelf gemaakt: de hals. "Die techniek is behoorlijk. Er moet een fretboard op, de fretjes moeten exact op een bepaalde afstand. Ik dacht: uitbesteden, die hap!" En daarmee is de gitaar nu dus volledig af.

"Gister heb ik ermee gerepeteerd in de tuin. Iedereen was tevreden: hij klonk heerlijk", vertelt hij aan Omroep Gelderland. En dat is maar goed ook, want in augustus staan de volgende optredens alweer gepland. "Hij mag zeker mee."

Luister hier naar het gesprek met Willem te Molder:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GROENLO GEMEENTE OOST GELRE MUZIEK KUNST
Deel dit artikel: