Nieuws

'Politie beloofde vrijspraak als ik aanslagen liet stoppen', zegt hoofdverdachte zaak-Hedel

Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten.
Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten. © Meesters Multimedia
HEDEL - Als hij ervoor zorgde dat de aanslagen in het Rivierengebied ophielden, zou hij vrijspraak krijgen. Dat beweert een verdachte die nu in voorarrest zit voor het plegen van aanslagen op medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel. Het voorstel zou zijn gedaan tijdens een gesprek op 2 januari dit jaar.
Al geruime tijd belagen criminelen woningen van medewerkers van fruithandel De Groot met beschietingen, brandbommen en zelfs een handgranaat. De druk op politie en justitie om de aanslagen in het Rivierengebied te laten stoppen, nam in 2020 enorm toe.

Ontmoeting op politiebureau

Het is tegen die achtergrond dat de politie alles op alles stelt om de zaak tot een goed einde te brengen. Zo organiseert de recherche een undercoveractie waarbij een van de verdachten klem wordt gezet en zover wordt gebracht dat hij begint te verklaren over medeverdachten.
Maar ook spreekt de politie met een van de hoofdverdachten. Gewoon op een politiebureau, waar deze 36-jarige crimineel uit Naarden is uitgenodigd voor een goed onderhoud. Het OM bevestigt dat de ontmoeting plaatsvond op 2 januari.

Bemiddelen met opdrachtgever

Dan al heeft de betrokkene in de rechtszaal verklaard dat hij weet wie er achter de aanslagen zit, en dat hij zou kunnen bemiddelen met degenen die achter de reeks geweldsincidenten zitten die het Rivierengebied teisteren. Hij heeft er zelf, volgens eigen zeggen, niets mee te maken.
Als de man op 2 januari aan tafel zit met de politie, wil die weten of hij nog steeds bereid is te onderhandelen. De verdachte zelf laat via zijn advocaat aan Omroep Gelderland weten dat het gesprek ‘best ver ging’: “Ze wilden dolgraag dat de aanslagen zouden stoppen. En ze smeekten me werkelijk daarbij te helpen. 'Wat moeten we voor je doen? Waarmee kunnen we je helpen?'"
De politie was zelfs bereid de verdachte strafvermindering toe te zeggen. Hij zou zelfs helemaal geen straf te hoeven ondergaan als hij ervoor kon zorgen dat de aanslagen zouden stoppen. De verdachte noemt het een heuse knieval van de politie.
De verdachte beklemtoont dat hij nooit ‘namen heeft genoemd’. Dat wil zeggen: hij heeft nooit daadwerkelijk gezegd 'wie' de aanslagen dan zou hebben laten plegen

Aanslagen weer begonnen na arrestatie

Tot een echte deal is het nooit gekomen. Maar de toezeggingen door de politie zijn - mits ze op waarheid berusten - wel explosief te noemen. Drie dagen later pakt de politie dezelfde man op die ze eerder nog op de koffie hadden, evenals zijn broer.
De onderhandelingen zijn sinds die tijd stilgelegd. De aanslagen zijn vanaf mei weer in volle hevigheid begonnen. Afgelopen vrijdagnacht hield de politie nog vier mannen aan die een brandbom afstaken bij een adres aan De Kogge in Tiel.
Het OM wil nu niet inhoudelijk reageren. Dat gebeurt pas als de zittingen met de verdachte weer verdergaan, vanaf 22 juni: “Het OM zal tegenover de rechtbank verantwoording afleggen over het onderzoek en alle daarbij ingezette middelen. Dit zal ook op openbare zittingen aan de orde komen. Het OM beschouwt de 36-jarige man als hoofdverdachte. Hij is volgens het OM degene die anderen heeft aangezet tot twee brandstichtingen en explosies. Een incident met een vuurwerkbom en een poging tot uitlokking van een aanslag.”