Risico’s bij het zwemmen in open wateren

NIJMEGEN - Het is weer zonnig en warm, en dat betekent dat er weer verkoeling wordt gezocht in het water. Alleen is het zwemmen in open water zoals de Waal niet geheel zonder risico. De politie Nijmegen komt daarom met de kreet: Geniet van het mooie weer, maar wees verstandig.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen moeten zwemmers op verschillende dingen letten. Er liggen vaak voorwerpen onder water zoals bijvoorbeeld fietsen of stenen waardoor je lelijke snijwonden kan oplopen. Let daarom goed op waar je gaat staan en zet niet meteen je volle gewicht op de bodem. Als je gaat zwemmen in rivieren of kanalen kan je te maken krijgen met sterke stromingen en draaikolken in het water. Als zwemmer is het heel lastig om daar weer uit te komen. Door dit soort stromingen zorgen ook voor verschillende temperaturen van het water waardoor je als zwemmer onderkoeld of krampen kan krijgen waardoor je uiteindelijk verstijfd.

Brug

Het springen vanaf een brug is ook erg gevaarlijk, een brug is vaak namelijk hoger dan je denkt. Het springen van bruggen is zelfs verboden, je kan er een boete van 150 euro voor krijgen. Maar als je het dan toch doet, heb je de kans om een klaplong op te lopen of zelfs botten te breken.

Verboden plekken

Plekken waar het verboden is om te zwemmen zijn: in de vaargeul van rivieren en kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of plekken om af te meren voor schepen, in de routes van veerponten, in en rond havens en plekken die zijn aangegeven als verboden gebied om te zwemmen. Je moet dus goed opletten waar je gaat zwemmen.

Gevaren van zwemmen in open water Foto: Politie Nijmegen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
LENT NIJMEGEN RECREATIE GEMEENTE NIJMEGEN
Deel dit artikel: