Nieuwbouw Vragender vertraagd door mogelijke vondst van archeologische resten

VRAGENDER - De gemeenteraad van Oost Gelre is dinsdagavond niet akkoord gegaan met de gemeentelijke aankoop van een perceel op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat en de Kapelweg in Vragender. Dat perceel moet gebruikt worden voor nieuwbouw. Mogelijke archeologische resten in de bodem zorgen ervoor dat er niet dieper dan 60 centimeter gegraven mag worden en dat levert problemen op voor woningbouw.

Uit het archeologisch onderzoek, dat de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat er mogelijk resten onverbrand bot en resten van bewoning in de bodem zitten. Dit betekent dat de schop niet dieper dan 60 centimeter de grond in mag. Voor woningbouw levert dit problemen op, omdat de fundering of riolering vaak dieper komt te liggen.

'Dit kan toch niet de bedoeling zijn'

Alternatieven zijn er wel, maar de extra kosten die daarvoor gemaakt moeten worden, komen volgens wethouder Karel Bonsen bij de koper van de grond te liggen. “Als die kosten bij een starter komen te liggen, gaan ze persoonlijk failliet”, geeft CDA-raadslid René Plaggenburg bij de wethouder aan. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Ook Freek Jansen van OOG uitte felle kritiek op Bonsen. “Er zijn plannen waar wij als gemeente dit risico wel dragen, maar in dit geval doen we het niet”, aldus Jansen. “Daar heb ik heel veel moeite mee.”

Vertraging in woningbouw

Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg de wethouder het plan voorlopig aan te houden, om de archeologische waarde beter te onderzoeken en om te kijken of het risico bij de gemeente neergelegd kon worden. Bonsen wilde hier niet in mee gaan, waarna het plan niet werd gesteund door de gemeenteraad.

“Dan moeten we in Vragender opnieuw kijken waar andere mogelijkheden voor woningbouw zitten. Dat geeft wel vertraging en dat vind ik jammer”, aldus Bonsen.

'Ik heb hier heel veel moeite mee'

CDA'er Plaggenburg, zelf woonachtig in Vragender, baalt dat woningbouw in het kerkdorp nu forse vertraging oploopt. “Dit kan toch niet waar zijn. Ik heb hier echt heel veel moeite mee”, aldus een zichtbaar aangeslagen Plaggenburg.

Het raadslid riep de wethouder op om alsnog werk te maken van twee andere mogelijke woningbouwlocaties in Vragender, zodat de schop alsnog de grond in kan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
VRAGENDER GEMEENTE OOST GELRE
Deel dit artikel: