Nieuws

Buurtschappen komen met alternatief plan voor vijf zonneparken rondom Zwolle

© Omroep Gelderland
GROENLO - Het geplande zonnepark Zomereiken, dat moet komen nabij het buurtschap Zwolle, is een stap dichterbij gekomen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Oost Gelre stemde dinsdagavond in met een zogenoemde ‘verklaring van geen bedenkingen’, wat de weg vrij maakt voor vergunningverlening van het zonnepark aan de Berkenhofweg. Toch staan coalitiepartijen CDA en VVD ook open voor een alternatief plan, dat op het laatste moment is aangedragen door inwoners van drie buurtschappen in het gebied.
De contactgroep Zwolle, contactgroep Holterhoek en de belangenvereniging Hupsel hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een alternatief plan te ontwikkelen voor zonneparken in het gebied dat op meer draagvlak kan rekenen van inwoners.

'Draagvlak is belangrijk'

Daarbij moeten de geplande vijf zonneparken rondom de buurtschappen, waaronder zonnepark Zomereiken, volgens de inwoners komen te liggen op en rondom industrieterrein De Laarberg in Groenlo. Daar zit ook een verdeelstation wat het plan voor zonneparken op deze plek eenvoudiger maakt.
“Dat alternatieve plan willen ze graag voorleggen en toelichten aan de gemeente”, zegt fractievoorzitter Niek Bragt van het CDA. “Ik vind dat we daar de tijd voor moeten nemen om naar dit alternatieve plan te luisteren. Dat vind ook coalitiegenoot VVD. “Draagvlak in de gemeenschap is belangrijk”, zegt Frank Boschker. “Geef dit alternatieve plan dan ook de kans.”

'Beren op de weg'

Wethouders Marieke Frank en Bart Porskamp willen de hoge verwachtingen van het alternatieve plan bij voorbaat temperen. “Ik zie wel wat beren op de weg”, antwoordt Porskamp. Daarbij doelt de wethouder op verzoeken van nieuwe initiatieven voor zonneparken die op dit moment door de gemeente Oost Gelre niet in behandeling worden genomen. Ook ligt het lastig omdat de initiatieven voor de zonneparken rond de buurtschappen niet alleen liggen op grondgebied van de gemeente Oost Gelre, maar ook op die van de gemeente Berkelland.
Toch staan beide wethouders open voor een nieuw gesprek met een afvaardiging van de buurtschappen en wordt het resultaat van deze gesprekken teruggekoppeld aan de gemeenteraad.

Moeite met 'Noaberpremie'

Oppositiepartijen D66, OOG en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre hadden nog flink wat moeite met de zogenoemde ‘Noaberpremie’ . Dat is een bedrag dat aan tien huishoudens binnen een straal van 250 meter rond het beoogde zonnepark Zomereiken wordt uitgekeerd als het zonnepark ook echt gebouwd gaat worden. Behalve als diezelfde bewoners een bezwaar indienen tegen het zonnepark.
“Bewoners wordt het zwijgen opgelegd anders wordt een zak geld bij ze weggehaald”, zegt Jerry van der Meulen van D66. “Dat is voor ons ontoelaatbaar.” Wethouder Frank is het daar niet helemaal mee eens. “Bewoners kunnen nog steeds een zienswijze indienen op het plan, zonder dat ze hun Noaberpremie verliezen. Pas als ze daarna besluiten om bezwaar aan te tekenen, dan gaat die regel pas gelden.”