Nieuws

Doodgereden wolvin had een longontsteking

De wolvin die in maart werd doodgereden op de N224 tussen Arnhem en Ede.
De wolvin die in maart werd doodgereden op de N224 tussen Arnhem en Ede. © provincie Gelderland
EDE - De wolvin die in maart werd doodgereden op de N224 tussen Ede en Arnhem had een longontsteking. Dat zeggen de Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht na onderzoek van het dode dier.
De wolvin, die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe, was drachtig van acht embryo's. Het dier was geboren in een nest van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe.
Eerder zijn dode vossen gevonden die eenzelfde longontsteking hadden. De besmetting droeg bij aan hun dood. Het is echter niet zeker of de longontsteking van de wolvin invloed had op haar gedrag en daardoor een verhoogd risico op een verkeersongeluk veroorzaakte.

Franse hartworm

De longontsteking is volgens de onderzoekers veroorzaakt door de Franse hartworm. Dieren kunnen een infectie met deze worm oplopen door besmette dieren te eten. Vossen en honden dragen deze wormsoort onder meer bij zich.
Dat de worm kennelijk voorkomt in het leefgebied van wolven kan mogelijk een gezondheidsprobleem voor de dieren veroorzaken. Voor zover bekend leeft er nog een mannelijke wolf in hetzelfde gebied.