Nieuws

'Oma is niet rendabel genoeg', SP woest om gedwongen vertrek dementerende bejaarden

Een 94-jarige bewoner van Het Kriatal met haar zoon.
Een 94-jarige bewoner van Het Kriatal met haar zoon. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Minister Tamara van Ark van Volksgezondheid moet de mogelijk gedwongen verhuizing van 24 dementerenden in Apeldoorn een halt toeroepen. Dat vinden SP-Kamerleden Peter Kwint en Maarten Hijink, die inmiddels Kamervragen hebben gesteld over het voornemen van zorginstelling KleinGeluk de locatie voor kleinschalig wonen in complex Het Kristal te sluiten.
“Ik kan er met mijn hoofd niet bij, het is schandalig dat er zo met dementerende bejaarden wordt omgegaan”, zegt SP-kamerlid Kwint. Hij heeft besloten het er niet bij te laten zitten. Kwint wil van de minister onder andere weten of ze deze gedwongen verhuizing acceptabel vindt en of ze in contact staat met de bestuurder van zorginstelling KleinGeluk. Schriftelijke Kamervragen moeten binnen drie weken worden beantwoord.

Lokale politiek en familieleden ook kritisch

De Apeldoornse raadsfracties GemeenteBelangen en SP hebben ook kritiek op het plan van de zorginstelling om de zorg te stoppen en de kwetsbare bewoners elders onder te brengen. De raadsfracties hebben inmiddels schriftelijk vragen gesteld aan het college. Familieleden lieten eerder al aan Omroep Gelderland weten geen enkel begrip te hebben voor de beslissing en het er ook niet bij te laten zitten. Sommigen hebben juridische hulp ingeschakeld of zijn bezig met een klachtenprocedure.