Nieuws

Stop op bedrijfsuitbreiding deel bedrijfsterrein Pavijen

Bedrijfsterrein Pavijen in Culemborg.
Bedrijfsterrein Pavijen in Culemborg. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Bedrijven op een deel van het Culemborgse bedrijfsterrein Pavijen mogen niet langer uitbreiden. De gemeente heeft daarover een besluit genomen dat vandaag ingaat. Culemborg doet dit om in de toekomst woningbouw mogelijk te maken ten westen van het station.
Om woningen te kunnen bouwen, moet de gemeente rekening houden met 'milieucirkels' rond bedrijven in de buurt. De gemeente wil daarom ongewenste bedrijfsactiviteiten voorkomen of zelf terugdringen. In de directe omgeving van de westelijke stationsomgeving wordt de maximale milieucategorie daarom teruggebracht naar 2.
De gemeente neemt nu dit besluit voor er bedrijven zijn die met plannen komen die niet samengaan met woningbouw. Zo staat er nu een groot bedrijf te koop en zou daar een nieuw type bedrijf kunnen komen. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven met verbouwingsplannen. Daarom wil de gemeente nu helderheid geven.

Culemborg wil 2000 woningen bouwen

Culemborg wil de komende jaren zeker tweeduizend woningen bouwen. Dat wil de gemeente vooral binnen de eigen stadsgrenzen doen en niet in het buitengebied. Volgens wethouder Wichers moet een belangrijk deel van die woningen in de stationsomgeving komen. Ze denkt aan een autoluw gebied, omdat het station daar naast de deur ligt. Ook denkt ze aan meerdere woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens, omdat daar behoefte aan is.
Met steun van de provincie hoopt Wichers dat de eerste woningen er over 5 tot 7 jaar staan. De gemeente denkt nog aan verdere uitbreiding van het aantal woningen binnen het oostelijk deel van Pavijen in de komende decennia.