Géby woont met zijn gezin in een kerkje: 'Dit is onze trots'

APPELTERN - Een preekstoel en een torenklok is de niet alledaagse inventaris van het huis van Géby van Beuningen. Samen met zijn vrouw en dochter woont hij in een kerk middenin Appeltern. Eeuwenlang kwam de protestantse gemeenschap hier samen. Sinds twee jaar is het omgebouwd tot woonhuis.

Het was niet altijd de droom van het gezin om in een kerk te gaan wonen, maar als bouwkundige verzorgde Géby jarenlang het teken- en rekenwerk voor het onderhoud van de kerk. Toen die al een paar jaar te koop stond en de aannemer toch nog eens vroeg of het wat voor hen was, zijn ze er toch eens goed over gaan nadenken. En van het een kwam het ander.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Wanneer je dan besloten hebt om een kerk te kopen, ben je er nog lang niet. Het was namelijk een heel traject volgens Géby. "Vanaf het moment van koop tot het vergunningstraject. En daarna de bouwplanning en de hele verbouwing. Ik ben er heel trots op dat we dit allemaal ook nog eens zelf gedaan hebben."

Elke week neemt Jan de Hoop voor zijn tv-programma Jan Houdt Huis een kijkje in bijzondere huizen in Gelderland. Elke dinsdag is om 17.20 uur Jan Houdt Huis te zien bij Omroep Gelderland en het programma wordt elk uur herhaald.

Aan de buitenkant kun je goed zien dat het om een kerk gaat. Maar binnen zijn ook zeker nog elementen terug te zien, zoals de grote ramen en de preekstoel die nog helemaal in tact is. "Tijdens de verbouwing hebben we de stoel tijdelijk weggehaald en toen weer teruggeplaatst."

Tekst gaat verder onder de foto.

Presentator Jan de Hoop ging op bezoek bij het gezin Van Beuningen Foto: Omroep Gelderland

Géby en zijn gezin beseffen elke dag dat ze op een bijzondere plek wonen. "Waar wij wonen is niet normaal. Dat beseffen we ons elke dag nog. Het heeft ons allemaal veel bloed zweet en tranen gekost, maar gelukkig wel tranen van geluk."

Bekijk hier de hele uitzending van Jan Houdt Huis:

Woonweek bij Omroep Gelderland: Van maandag 7 juni tot en met vrijdag 11 juni is het de Week van het Wonen bij Omroep Gelderland. Online, op televisie, op radio en via de social media-kanalen besteden we extra aandacht aan wonen in Gelderland, een huis vinden in onze provincie, de krapte op de woningmarkt en voorbeelden van opvallende woonvormen. Wil je reageren op het bovenstaande artikel? Mail naar research@gld.nl

Meer weten? Alles over de Woonweek is te lezen op onze speciale Woonweek-pagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!