Nieuws

Hoofd kermisfamilie stort in door coronadruk: 'Het komt er nu allemaal uit'

Hans Eckelboom vorig jaar zomer.
Hans Eckelboom vorig jaar zomer. © Omroep Gelderland
RUMPT - Al anderhalf jaar ligt de kermis nagenoeg stil. En dat eist zijn tol. Zozeer zelfs dat de pater familias van de kermisfamilie Eckelboom in Rumpt twee weken geleden ineens in elkaar zakte. De spanning was zijn hart te veel geworden.
De familie Eckelboom is een begrip in de kermiswereld. Samen wonen ze in wat je bijna een klein dorpje kan noemen aan de rand van Rumpt. De familie bestaat uit meer dan zestig mensen en bijna allemaal zitten ze in de kermisbranche. Een branche waar harde klappen vielen, sinds corona toesloeg.

Reanimeren

"Het komt er nu allemaal uit", zegt dochter Romy Eckelboom over vader Hans. "Hij heeft zich zo druk gemaakt over hoe het nu verder moet met de familie."
Eckelboom ligt in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. "Het is puur geluk geweest dat m'n schoonzus hem zag liggen en gelijk met reanimeren is begonnen", aldus Romy.
De situatie met Hans komt boven op de tegenslagen die de familie al gehad heeft met een broer die een ernstig ongeluk kreeg, en natuurlijk de coronacrisis die er financieel enorm inhakt. "Financieel kun je je weren; we vinden altijd wel een manier om toch geld te verdienen, maar met dit ben je overgeleverd aan de artsen", zegt Romy.

Onzekerheid

Wat de kermisfamilie enorm steekt, is dat de attractieparken inmiddels wel al open mogen. "Die hebben dezelfde soort attracties staan als wij en wij zijn gewoon een doorstroomlocatie in de buitenlucht, dus met minimale risico's. Het is onbegrijpelijk."
"En Rutte lijkt ons helemaal vergeten", zegt ze. "We zijn nog niet een keer genoemd tijdens de persconferentie. We houden ons nu vast aan 30 juni, maar dat is nog altijd niet duidelijk. En dan moeten ook de gemeenten snel over de brug komen met vergunningen. En alle topdagen, zoals Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren, hebben we allemaal al gemist. De onzekerheid is slopend voor ons."

Reactie bond

Hans van Tol van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) zegt te hopen dat de kermissen per 1 juli weer mogen opstarten. "Minister De Jonge heeft gemeenten ertoe opgeroepen nú alvast hun vergunningen voor te bereiden. Als de gemeente dat doet en we krijgen groen licht, kunnen we meteen opstarten. Of wij per 1 juli kunnen beginnen, hangt dus af van de voorbereiding van de gemeenten. Dat kunnen wij niet controleren als branche en dat is moeilijk. We moeten de gemeenten vertrouwen dat het lukt", aldus Van Tol.
Bekijk de reportage:
Kermisexploitanten willen actie van gemeenten