Nieuws

Inkomen van partner telt in Nijmegen voortaan niet meer mee bij coronasteun

Stadhuis Nijmegen.
Stadhuis Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wil je als Nijmegenaar gebruikmaken van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), hoef je voortaan geen rekening meer te houden met het inkomen van een eventuele partner. De TONK-regeling is een tegemoetkoming voor mensen die vanwege de coronacrisis minder inkomen hebben en daardoor in de problemen dreigen te komen met het betalen van bijvoorbeeld de huur.
Die TONK-regeling wordt nu in Nijmegen versoepeld. De inkomenstoets verdwijnt, tenzij dat een negatief effect heeft op de hoogte van de tegemoetkoming. Ook het bedrag waar de Nijmegenaar aanspraak op maakt, wordt verhoogd. Dat is mogelijk omdat er tot nu toe minder mensen dan verwacht gebruik hebben gemaakt van de regeling en omdat het rijk meer budget vrijmaakt.

Motie unaniem gesteund

Het loslaten van de partnertoets gebeurt op verzoek van de gemeenteraad. Een motie van D66 en VoorNijmegen.NU werd eind april unaniem gesteund door de raad.
Bij een terugval in inkomsten tussen de 20 en 40 procent wordt nu in plaats van 175 euro, 300 euro per maand uitgekeerd. Is de terugval 40 procent of meer gaat de tegemoetkoming van 350 naar 750 euro per maand. Er wordt uitgekeerd over de periode van 1 januari tot 30 juni 2021.
Inwoners van Nijmegen die de TONK al hadden aangevraagd hoeven zelf geen actie te ondernemen, de nabetaling wordt automatisch verwerkt. Aanvragers die eerder werden afgewezen vanwege de partnertoets en nu wel recht hebben op de TONK, worden deze maand geïnformeerd.