Nieuws

B&W Hattem onderzoekt de mogelijkheid nieuwbouw stadhuis

B&W Hattem onderzoekt de mogelijkheid nieuwbouw stadhuis
B&W Hattem onderzoekt de mogelijkheid nieuwbouw stadhuis © RTV Hattem
HATTEM - Het huidige stadhuis Hattem voldoet niet meer aan de eisen van brandveiligheid. Het college van B&W onderzoekt nu welke maatregelen nodig zijn voor verbouwing en herinrichting van het huidige pand, maar ook de mogelijkheid om een nieuw stadhuis te bouwen maakt deel uit van het onderzoek.
Een architectenbureau heeft inmiddels een eerste kostenindicatie uitgewerkt. Hierin zijn de kosten voor het aankopen van grond niet meegenomen. Daarnaast is onduidelijk op wat voor manier online/thuiswerken ook na de coronacrisis zal blijven bestaan en wat de invloed daarvan is op het aantal benodigde werkplekken en op de inrichting en het gebruik van het pand.

Brandveiligheidsniveau onvoldoende

De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het stadhuis. Hieruit blijkt dat het actuele brandveiligheidsniveau onvoldoende is. Omdat de ambtenaren vanwege de corona-maatregelen thuis werken, hebben zich geen onveilige situaties voorgedaan.
Om de situatie te keren heeft het college van B&W besloten dat de huidige brandmeldinstallatie wordt vervangen. De kosten hiervan zijn 165.000 euro.
Ook is opdracht gegeven voor bouwkundige en organisatorische veranderingen om de brandveiligheid te vergroten. Het gaat hier onder meer om het vervangen van 20 deuren en 10 ramen, het brandwerend dichten van bepaalde openingen en het maken van een nieuw ontruimingsplan en vluchtplattegronden. Deze aanpassingen kosten 150.000 euro en worden alleen gedaan op de begane grond en eerste verdieping. De gehele tweede verdieping is inmiddels gesloten.

Verder onderzoek nodig

Voordat een uiteindelijk besluit wordt genomen, zal verder onderzoek worden verricht waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar duurzaamheid, aantal werkplekken, nieuwe richtlijnen luchtbehandeling en het delen van kantoorruimten met andere instanties en maatschappelijke partners.