Nieuws

File door staking bij afvalcentrale Weurt

File door staking bij afvalcentrale Weurt
File door staking bij afvalcentrale Weurt © FNV/Pepijn van Delft
WEURT - Medewerkers van afvalcentrale ARN in Weurt hebben donderdagochtend het werk stilgelegd. Ze staakte tegen de belasting op het importeren van buitenlands restafval. Volgens de FNV staan er door deze heffing landelijk 7500 banen op de tocht.
Er stonden tientallen vrachtwagens buiten de poort te wachten, waardoor er een file ontstond op de Nieuwe Pieckelaan. De ruim 100 medewerkers van de afvalcentrale hadden de weegbrug van de centrale stilgelegd, waardoor vrachtwagens en vuilniswagens geen vuil konden afleveren. Om de openbare wegen niet te veel te belasten werd er af en toe een vrachtwagen doorgelaten. De chauffeurs van de vrachtwagens die vuilnis kwamen afleveren hadden wel begrip voor de actie want zij hebben dezelfde belangen als de afvalcentrale.

Ultimatum

De vakbond heeft vorige week een ultimatum neergelegd bij de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. FNV wil dat het kabinet de heffing per 1 januari 2022, twee jaar na de invoering, weer afschaft. Volgens het kabinet zou met deze belasting de uitstoot van CO2 verminderd kunnen worden. Maar volgens Hanan Yagoubi, bestuurder van FNV Publiek Belang is het tegenovergestelde waar: “Deze belasting leidt volgens onderzoek van TNO juist tot 937.000 ton meer uitstoot. Bovendien zal Nederland nog meer moeite hebben om zijn hernieuwbare energiedoelstellingen te behalen.”
Op 25 mei houdt de FNV een protestactie in Den Haag. Tijdens deze actie wordt een petitie aangeboden tegen de importheffing die inmiddels door 2.000 mensen is ondertekend.