Afpersing na 'seksdate', rechtbank legt gevangenisstraffen op

ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft gevangenisstraffen tot vier jaar opgelegd tegen drie mannen uit Arnhem. De rechtbank acht het bewezen dat de heren afspraken maakten voor seks met diverse homoseksuele mannen uit Gelderland, met als doel hen op te lichten, af te persen en spullen van ze te stelen.

De mannen (31, 21 en 20 jaar) maakten in wisselende samenstelling slachtoffers op de Veluwe en in de Achterhoek. Onder meer in Putten, Elburg, Apeldoorn, Dronten, Twello en 's Heerenberg sloegen ze in wisselende samenstelling toe.

Afspraakjes maken en vervolgens dreigen

Het oplichten en afpersen gebeurde nadat de daders contact maakten met de slachtoffers via de website Bullchat. Ze planden een afspraak voor seks, maar daar kwam het nooit van. Na het maken van de 'seksdate' verschenen er namelijk politieagenten, rechercheurs of medewerkers van de datingsite bij de slachtoffers aan de deur, met de mededeling dat er kinderporno op hun computer was gevonden.

Bij dat zogenaamde onderzoek door nepagenten en neprechercheurs werd slachtoffers gevraagd hun bankrekening te laten zien, of hun pinpas af te staan. Werkten de slachtoffers niet mee, dan zouden ze worden opgepakt. Ook dreigden de Arnhemmers te vertellen dat de mannen hadden ingestemd met seks met een minderjarige.

Zware mentale druk

Deze zeer intimiderende handelwijze leidde telkens tot een zware mentale druk bij de slachtoffers. Zo zwaar, dat ze hun bankgegevens deelden. De daders pinden vervolgens met de pinpassen, of stalen de inloggegevens van de bank om vervolgens geld over te boeken naar andere rekeningen. Op deze manier troggelden ze bij de slachtoffers duizenden euro's af.

De Arnhemmers lieten het hier bovendien niet bij; uit de woningen namen ze iedere keer ook waardevolle goederen weg. Onder meer telefoons, speakers, sieraden en contant geld werden gestolen.

Celstraffen en schadevergoeding

De rechtbank legt aan de oudste van het drietal een gevangenisstraf op van vier jaar. Dit is korter dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt.

De straf voor de 20-jarige man valt iets hoger uit: tegen hem werd dertig maanden geëist, maar de rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. De 21-jarige man krijgt een celstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Tot slot moet het drietal aan twee slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 2800 euro. De Arnhemmers kunnen nog in hoger beroep tegen hun straf.

Zie ook: Nepagenten slaan toe na 'seksdate': OM eist celstraffen tegen Arnhemmers

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ZUTPHEN GEMEENTE ZUTPHEN
Deel dit artikel: